Климатът и животновъдството

време за прочит: 3,5 минути

Преди няколко години, минавайки през Гърция се чудехме на водните пистолети, които хвърляха кубици вода, върху площите засети с житни култури. Тази година това “явление” го наблюдавахме и у нас. Пистолетите работеха с пълна пара, водата капеше по капковите магистрали или по гравитачен път. Е загубите са много големи на вода, но напоителни системи още не могат да се отърсят от шока, в които изпаднаха, когато им бяха взети тръбите.

Животновъдството играе важна роля в опазването на климата в селското стопанство, но също така е засегнато от преките и косвените ефекти от изменението на климата. Съществуват различни начини за интегриране на защитата и адаптирането на климата в оперативните процеси и предприемането на подходящи мерки.
В онлайн форумът за климат и животновъдство, сдруженията на фермерите искат да комбинират теоретичните аспекти с практически знания и да обсъдят определени въпроси и взаимоотношения. Това включва например, какво ще се случи със собствениците на животни в резултат на климатичната политика, как животновъдството може да бъде приспособено към изменението на климата или кои лостове са на разположение за оптимизиране за климата в животновъдството. Разбира се, че това не се случва у нас. Не можем да отречем, че на високо ниво има проведени такива беседи. Но човека, който ползва водата и съответно трябва да я цени, няма съответната подготовка.

Пестенето на вода също не е проста работа.

През юни 2019 г. асоциацията за вода Гарбсен-Нойщад призова за икономично използване на водата, като тогава дневната консумация беше около 50% по-висока от обичайното. Вместо 143 литра, средният германец консумира вече само 120 литра на ден за душ, почистване, измиване на тоалетната и други домакински дейности. За съжаление, това води до друг проблем: Поради по-малък дебит в тръбите, 16-те доставчици на вода в региона на Хановер трябва да промиват тръбите и канализацията – често с питейна вода – за да се отстранят остатъците и образуването на газ, който атакува бетона в тръбите.

Така че спестяването на вода е безсмислено? Но ако наистина искате да спестите вода, по-добре започнете от другаде. Ежедневното производство на потребителски стоки използва големи количества вода: 15 500 литра са необходими за един килограм говеждо месо, 140 литра за чаша кафе и 8 000 литра за чифт дънки. Безспорно е, че намаляващите водни ресурси, са на дневен ред по целия свят и могат да доведат до увеличаване на войните и бежанските потоци в средносрочен и дългосрочен план.

Определено у нас ще става все по горещо. Има информация, че една трета от ледените блокове на двата полюса ще се разтопят. Всъщност, готови ли сме да посрещнем слънчевите и горещи дни. Този отговор към днешният ден е отрицателен – НЕ.
Ние дори нямаме още и обсъждане и дебат по тези въпроси.
Всичкото се свежда до констатиране намалението на водата в язовирите, предсказанията, че ще има режим на водата или ще се увеличи цената. Продължаваме със запушените канали и загубата на половината вода, докато стигне до клиента. Това е информация от дружествата и медиите. Всичко свършва с всекидневната прогноза за времето, когато момиченцата с къси полички ни докладват, че най-висока ще е температурата в Сандански – 34градуса а на още пет места ще е по-ниска – 33 градуса.

Няма форум, няма указания, няма помощи за това. В Европа вече много от покривите на краварниците са бели и с изолация. Вентилаторите и пръскалките работят по график. В действие влизат сенници и навеси.

Време е някой да организира форум посветен на климатичните промени и утрешното земеделие. „Климатичната политика – оформяне на утрешното земеделие” . Може би това трябва да мотото на един подобен форум.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук