Без бюрокрация – каза ЕС

0
EP Plenary session - Farm to Fork Strategy - the key role of farmers and rural areas

време за прочит: 2  минути

Защо си нямаме и ние едно „острие”, като румънския евродепутат за земеделието Даниел Буда. Добре, че е той да научаваме някои неща от комисията по земеделие. Имаме трима представители, на които не знаем имената. Защо, това е ясно. В предния парламент поне имахме един Момчил Неков, който поне се опитваше да пропагандира нещо. Може пък нашите представители, сега безшумно да си вършат работата или вариант две, оставили са всичко на гърба на министерството.
Ovce & Kozi.com


Европейските разпоредби се прилагат в много евространи,  чрез добавяне на нови условия за получаване на европейски субсидии от фермерите, което значи и допълнителна административна тежест за тях. Европейските правила не са създадени, за да насърчават бюрокрацията. Забранено е на държавите-членки на ЕС да добавят допълнителни задачи, извън европейските разпоредби, към земеделските производители”  – заяви румънският евродепутат Даниел Буда, заместник-председател на комисията AGRI в Европейски парламент на заседанието на групата на ЕНП, където се проведе дебат по изготвения от ЕНП документ за позицията относно бъдещата Обща селскостопанска политика – стратегически планове.

Даниел Буда подчерта, че основните цели на ЕНП ще бъдат осигуряването на адекватно финансиране за ОСП в подкрепа на фермерите, но също така и за постигане на екологични и климатични цели. Не на последно място, заместник-председателят на AGRI подчерта, че не трябва да се допускат допълнителни условия, наложени от държавите-членки през новата финансова година.

Пълното изказване на Даниел Буда, по-долу:
„ Бих искал да започна с предаване на възгледите, че след продължителни преговори групата на ЕНП е постигнала общ знаменател по важен въпрос. Нашите основни цели са: да гарантираме, че държавите-членки не добавят допълнителна административна тежест за европейските регламенти за земеделските производители, че финансирането от ЕС за земеделие е достъпно и предвидимо и че следващите регламенти на ОСП трябва да бъдат лесни за изпълнение за държавите-членки, като говорим тук за гъвкавостта, от която се нуждаят всички.

Трябва да сме сигурни, че разполагаме с адекватно финансиране за малки и средни фермери, но трябва да се погрижим за всеки, който осигурява храна, независимо от техния размер. В този контекст считам, че двете предложени решения за ограничаване са много добри и всяко от тези две решения, представени на масата, отговаря на интересите на държавите-членки. Съвсем ясно е, че ОСП трябва да бъде финансирана до степен, в която искаме да постигнем целите на ЕС в областта на климата и околната среда. Тук бих искал да направя нов коментар относно парите, които не се използват за екологизиране и биха могли да бъдат преразпределени в други държави-членки. Вярвам, че се намираме в правно чувствителна област и това не би могло да бъде възможно “, заяви евродепутатът от ЕНП.

Източник: ЕК

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук