След 40 години – браво за козевъдите

време за прочит: 3,5 минути

След 40 години, Асоциацията на млечните породи кози в България, с председател Деан Тодоров ни „скри шапката”. След миналогодишният опит за осеменяване на кози и постигнатите 70% заплодяемост, сега ни сюрпризираха и с нова лаборатория и нова апаратура и то на световния лидер Минитюб.

Преди 40 години в Сливен бе открита новата Станция за изкуствено осеменяване – СИО. За времето си най-модерна на Балканите. Със 140 бика, десет коня, три магарета и шест нереза, това си беше фабрика за производство на сперма.  Тогава се достави и технологичното оборудване от фирма Касу – Франция. Имаше и скенер, който се ползваше и от хуманната медицина.
Когато французите пристигнаха в Сливен да монтират апаратурата в лабораторията, там имаше само няколко контакта, когато видяха това, хората се хванаха за главите и ни накараха да поставим още десет. Пристигна и манекена за получаване на сперма. Спомням си, имаше един период, когато нашите фабрики за кожи не работеха и се наложи да изпратим човек до Германия, да купи нова кожа за манекена. Това е изкуственото осеменяване, иска много.

Пак по него време се разкриха 15 офиса за ембриотрансвер. Почти всички от екипите минаха едномесечна подготовка във Франция. Хуманните лекари, се учеха от нашите специалисти в тази насока.

В Сливен, по същото време се проведе „състезание” за най-добър разредител и използване на охладена семенна течност 24 часа след получаването и.
Имаше няколко коча, които вървяха с наведени глави и не се сещаха да погледнат овцете. Наложи се да им дадем “Трибестан” – точно тогава се експериментираше. По спомен мисля, екипа на създателите на този препарат бяха три жени. Още се продава по аптеките. След десетина дена кочовете се „събудиха” “вдигнаха самолета” и свършиха работа. Последва доставката на десетина машини за паетиране и надписване на паетите.

Институтът на Братанов също имаше няколко нови неща и сякаш всичко свърши до тука. То нямаше и друг начин. Да се дават пари за техника и да няма какво да замразяваш – не върви.
Мисля, че на всички е ясно, че по отношение производството на бици сме много назад и не е лъжица за нашата уста.

Така  че за успех през последните години можем да отчетем откриването на ДНК лабораторията при ИАСРЖ. До тук тя изпълни предназначението си, но час по-скоро трябва да започне да анализира генотипа на животните. Защото толкова много говорената селекция по генотип на женските животни, ако развъдните асоциации не я направят, фермерите сами ще си я направят.

Оказа се, че това което е направила козевъдната асоциацията е с нейни средства. Става дума за изграждането на Развъден център с лаборатории, зали за обучение, хранилище, помещение за разплодниците  и още куп неща.
И тук идва големият парадокс.
Хората не са взели нито един лев от държавата или от еврофондовете. Парите са на асоциацията и голямата помощ на един техен фермер и лабораториите вече работят. В същото време, имаме десетки организации на производители, които вземат всяка година пари и нямат сложени дори две тухли една върху друга.
Парадокс нали.
Оказа се, че двете организации, тази на козевъдите и “Геномика” ООД- Сливен, правят Революция в тази страна. Без парична помощ от Държавата, само с техни средства правят много повече от другите, накачени по дървото, наречено Държава.

Сега е момента институциите да помогнат на козевъдите  да завършат започнатия проект и да се захванат спокойно със селекцията и с внедряване на новите неща.

Те са тръгнали и няма спиране, за което ги и поздравявам.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук