“Алфа комерс” ООД / Използването на качествени силажи –  гаранция за успех във фермата

Силажите спадат към групата на обемистите фуражи и участват до 50 % в дажбата на преживните животни. Силажите представляват крайния продукт при ферментацията на различни фуражни култури с висока влажност. Качеството на силажите може да се разглежда, като комплекс от параметри, които са взаимно свързани помежду си и влияят върху продуктивността на животните. Към тези параметри спадат смилаемостта, консумацията, физичните показатели на силажа (листа, стебла, зърна), химични показатели (протеин, мазнини, влакнини, енергия и т.н.). Това позволява да се задоволят хранителните потребности на животните, което е предпоставка за високи продуктивни показатели (мляко, месо).

Включването на силажите в дажбата на животните се разглежда като една евтина суровина, задоволяващата не само енергийните потребности на животните (царевичният силаж, ябълковият меланж, силаж от ръж и др.), но и част от протеиновите (бирен меланж, силаж от фий и овес и др.), които са от значение за развитието на търбуховата микрофлора.

Включването на силажи в дажбата на животните, трябва да е смислено и фермерът да е запознат с термина „качество“. В много от случаите цената е водещият фактор при закупуването на силаж, но не винаги цената отговаря на качеството. Когато силажът е с добро качество, това е показателно, че фуражът е силажиран в подходящата фаза, което е придружено с приятен аромат и привлекателен външен вид (цвят и размер на частиците).

През последните 10 години у нас, започна да се търгува със силажи в насипно състояние и да се предлагат на фермерите на символични цени. Какви са недостатъците на такъв вид силажи:

  1. Веднъж отворена ямата, силажът променя качествените си показатели, следствие на наличие на летливи мастни киселини (амоняк, алкохол, оцетна и маслена киселина). Това влияе върху поемането и смилаемостта, а то от своя страна върху продуктивността на животните;
  2. Веднъж изваден от силажната яма и транспортиран до фермата, силажът се самозагрява, има неприятна миризма и се приема с неохота от животните. При температура над 25°С, такъв силаж трябва да се изхранва в рамките на денят, в противен случай ще имаме намаляване на продуктивността и промяна в здравословното състояние на животните. Изхранването на такъв силаж при бременните животни, може да е предпоставка за аборт;
  3. При царевичният силаж е честно срещано зърната да са цели или недобре намачкани, причината за което е продължително силажиране. Това влияе върху продуктивността при кравите, защото голям процент от зърната не се смилат и се изхвърлят с фекалиите. В този случай имаме голяма загуба на енергия и не можем да получим очакваните резултати. Прибран в различни фази, такъв силаж има различен химичен състав;
  4. Липсата на лабораторни анализи за химичният състав на силажите, е предпоставка фермерът да работи на сляпо, което е причина да не могат да се покрият заплануваните продуктивни показатели;
  5. Липсата на информация от фермера (например съдържание на сухо вещество), не може да ни даде ясна представа за фазата при която е прибрана фуражната суровина. Липсата на информация за pH на силажите, не ни дава представа за качеството на силажа и за апетитността на животните.

Използването на качествени силажи е гаранция за високи продуктивни показатели и запазване здравословното състояние на животните.

Алфа Комерс, гр. Шумен

За още полезни съвети и насоки следете рубриката “Специалистът съветва” в нашия сайт www.alfacomerce.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук