Какво се крие зад етикета “халал”?

време за прочит: 3,5 минути

Непрекъснато говорим за износ на живи животни и заклани такива от вида ЕРД и ДРГ за страните от Близкия Изток. За живите животни е ясно-агнетата трябва да имат опашки, но за рогата не знаем как стой въпроса. Ако животните се колят тук, има доста изисквания. Едното от тях е – да не се колят животни в кланици, където се колят прасета.
От ноември всички животновъди чакат добрата новина, да се реализира износ на живи животни за Турция. Но ще има и заклани. Готови ли са нашите търговци да отговорят на изискванията на купувачите закланите животни да имат Халал сертификат. Със сигурност в България има няколко фирми, които издават такъв сертификат. Засега все още няма индикация, че при нас ще се спре ритуала Халал. Това направиха поляците и имаше доста напрежение, повдигнато от евреите и подкрепяно от мюсюлманите. Какво се крие зад това име обаче.

Овцевъд & Козевъд

Хората често питат какво е халал. Виждат надписите на витрините по Европа и се чудят какво означава. Това е храната, регламентирана от Корана като разрешена за консумация от мюсюлманите.
Думата халал е с арабски произход и означава „чисто“, „разрешено“,  „позволено“. На английски можете да я видите изписана като halal , hallal, halaal, като ударението пада на първата сричка. Обратното на халал е харам, което пък е „забранено“  и съответно включва неразрешените от Корана храни и напитки. Други две думи, свързани с халал и харам са тахир – „чиста храна“ и неджис – „нечиста храна“. Нечисти храни са всички, които съдържат свинско и алкохол, а също меса и продукти, замърсени с урина, екскременти и кръв; месо от трупове;  месо от кучета, котки и месоядни животни. Нечистите храни, могат да се пречистят чрез молитва и да станат чисти. Много съществено за халал храните е, че животните трябва да са убити по щадящ начин. Чете се молитва, животното се зашеметява  и се коли с много остър нож. Кръвта трябва да бъде изцедена напълно.   Процедурата задължително се изпълнява от мюсюлманин.

В модерния живот има много фирми, притежаващи сертификати за производство и продажба на халал храни. Халал се предлага в специализирани магазини или в отделни секции в големите вериги. Същевременно обаче в „обикновените“ кланици умъртвяването на животни се извършва също по възможно най-хуманен начин. От 1979г. за страните–членки на ЕС е задължително животните първо да бъдат зашеметени и след това заклани. Разбира се, въпросът има още много дискусионни гледни точки, но фактът, че усилия се правят и от немюсюлманските месопроизводители е налице.

Мюсюлманите трябва да се съобразяват с много неща, при подбора на халал храна. Задачата се усложнява допълнително, и се пренася върху сладкарските изделия и козметичните продукти. Например в някои сладкиши често присъства свински желатин, а във водата за уста има алкохол.

Ясно е, че мюсюлманите знаят  добре, какво да правят и тази статия не казва нищо ново на тях. Тя е за немюсюлмани, защото ние не сме привикнали в такава степен да следим тези неща, а е важно, когато посрещаме гости мюсюлмани, да направим усилия и да им предложим халал храна и напитки. Това означава например да им предложим не просто пиле, знаейки, че пилешкото е разрешено от Корана, а халал – пиле, заклано по специалните ритуали.
В случай, че ще се сервира алкохол, обезателно трябва да предупредим и да ги попитаме  дали това няма да ги обиди. За да си спестим неприятни изненади, най-лесният вариант е да закупим всичко необходимо за мюсюлманските си гости от специализиран магазин – от предястието до десерта и напитките. В случай, че няма такъв, добра идея е да се обсъди с тях самите. Същото важи и когато организираме събитие в ресторант – отново трябва да се погрижим на мюсюлманските ни гости да бъде сервирана халал храна. Уважението и гостоприемството се спотайват в малките детайли.  Източник:Автор Дани Хау

 

За Халал Сертификат продуктите се категоризират по следния начин:
1- Категория : Продукти които, не са храни или добавки за храни.
2- Категория : Хранителни продукти, които нямат съдържане от животински произход.
3- Категория : Продукти от месо. (включва и тези от птичи произход)
4- Категория : Риби

КАТЕГОРИЯ “3”
ПРОДУКТИ ОТ МЕСО И ПТИЧИ ПРОИЗХОД; 

Продуктите от месо задължително трябва да отговарят на следните 5 условия:

1 – Касапът да е Мюслюманин, и да не е противонасочен към свещенните религии.

2 – Животното трябва да се заколи с остър и заточ метален предмет, само в определени условия предметът може да е от друг вид материал.

3 – Животното трябва да бъде обърнато посока Мекка преди да се заколи.

4 – Преди акта на коленето на животното, касапина трябва гласно да каже името на Аллах .

5 – Преди да се заколи животното трябва да сме убедени,че то е в добро здраве, причината за това е рефлексите на животното да са силни за да може да изтече цялата кръв…

Не бива да се извършва замайване и причиняване на припадък на животното в никакъв случай. Само ако се раздели сънната артерия на две, смъртта на животното ще се осъществи със сигурност.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук