Някъде изхвърлят вълната, другаде – работят за нейното подобряване

време за прочит: 1 минута

Докато ние имаме голям проблем с реализацията на вълната, другите създават овце с вълна, която не мирише и съответно намалява атаките и на мухите.

В глобален изследователски проект, ръководен от учените от университета на Западна Австралия са идентифицирали съединения в мериносовата овча вълна, които привличат австралийски мухи.

Откритието, публикувано в Медицинска и ветеринарна ентомология, може да помогне на животновъдите да създадат овце, устойчиви на мухи, за да подобрят хуманното отношение към животните.

Както е известно, мухите са носители на всякакви заболявания на селскостопанските животни. И овцете също са изложени на риск. Всяка година световното овцевъдство понасят загуби от болести, предавани от мухи, в размер на 280 млн. долара.

По отношение на мериносовата вълна, миризмата ú се предава по наследство, защото в нея има  етерни съединения, които привличат мухите и им позволява да откриват жертвите си.
В същото време, интензивността на миризмата на различни индивиди варира, което дава надежда на развъдната работа в тази насока. Чрез кръстосване на животните, с такива с най-малка миризма на вълна, в крайна сметка, може да се получи популация от меринос с по-малка миризма и  устойчива на мухи.

За да направят това, учените работят за създаването на прост тестер, който определя “миризмата” на животните.

(Източник: onlinelibrary.wiley.com).

1 КОМЕНТАР

  1. ЕЙ МИШО НАСТЪПИ МЕ ПО МАЗОЛА.КАКВА Е ТАЗИ КРОСБРЕДНА ВЪЛНА ТАКАВА ИМАШЕ САМО ПРИ ЧАКЪРОВ В ТЪРГОВИЩЕ.ХОДИХМЕ С ПРОФ.РАЛЧЕВ ДА ВЗЕМЕМ В СЕЛОТО НА БАЙ ДОБРИ ПОЛИХРОНВ БЕЛОМРЦИ ТЪРГОВИШКО.ТАКАВА ВЪЛНА ТЪНКОРУННА СЕ ПРАВИ С АКЪЛ.ПРОСТИ ХОРА ОТГЛЕЖДАТ КАРАКАЧАНСКИ ОВЦЕ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук