На магазина с очила, кантар, калкулатор и лаборатория

време за прочит: 3 минути

Ние се чудим, защо килограм живо тегло говеждо, цяла година се изкупува малко над и малко надолу от един лев, а телетата отиват под ножа до 2-2.70 лв за кг.
Хапваме си /колко е сладко, вие ще кажете/ свинско, пилешко, пуешко и само 80 гр телешко, в един килограм телешки колбас. Остава ни обаче удовлетворението, че сме си купили евтин телешки колбас, и сме надхитрили магазините и производителите.

То за фермерите е ясно. Тях няма да ги мислим. ”Те вземат милионите и си въртят синджирите”. Именно тези 8% съдържание на телешко месо са една от причината, за ниските изкупни цени на говедата. Като прибавим вноса, мургавите търговци, намаханите месари и хитрите магазинери, сякаш и този лев за килограм живо тегло е много за фермерите. Но в последните дни, май нещо се промени. Дали спря вноса на замразеното, дали цените му се увеличиха, дали се затегна контрола, не знаем, но е факт, че цените на говедата за клане, тръгнаха нагоре, и ако продължава така, ще стигнат до пресечната точка на месопреработватели и животновъди.

Препоръката на специалистите – да се четат етикетите – това могат да го направят и пенсионерите. Другите категории хора, вземат и бягат. След това идва борбата с кантарите, калкулаторите също, промоциите задължително. Накрая трябва да си носим и лаборатория, за да установим това, дето е писано на етикета, дали е вярно.

Ами то, нали си има хора за тази работа. Те какво правят. Обикновено резултатите от проверките са на 99% добри. Като ги направи обаче, друга неутрална организация, резултатите изведнъж стават други. Разбира се, на тази организация не се признават резултатите.

Интересен е отговора на месопреработвателите. Европа разрешава при съдържание над пет процента телешко месо, името да е телешки колбас, но хубавия телешки колбас трябва да е поне петдесет процента. Ами нали когато се е приемала тази Наредба, бранша на месопреработвателите е участвал в дебата, защо не го направиха 50%, а само сега го говорим, че всичко е наред. Разбира се, че този салам ще е по-скъп, но на него да стой етикета – Телешки салам. На другия, както този с микса, да стой друго име, в което телешкото да го няма. Ами то си е направо лъжа спрямо клиентите.

Свинското и пилешкото е повече от телешкото, ама пише телешки и ние си хапваме телешко. Случаят е направо за тези, които отговарят за това да се намесят и оправят нещата.
По-добре е да не се ровим в етикетите и на другите продукти, защото вероятно и там ще има подобни изпълнения.

Не може да не обърнем внимание и на дефицита от говеждо месо. Все пак на база наличните говеда, би трябвало да се колят поне 150 000 бр годишно. По статистика, се колят не повече от 30 000 бр. Може би правилната забележка е , че все още не могат фермерите да доставят необходимите количества месо от най-висок клас. Това е друга тема, ама много дини имат вече фермерите под една мишница – мандри, месопреработватели, администрация, ветеринари, европейски контрольори. Обикновено при такива случаи, всички дини падат на земята. Предлагаме ви да прочетете статията

Дръжте се, да не паднете! Проверка установи какво   има в един “Телешки колбас”

О.К: Тоня Мишева

1 КОМЕНТАР

  1. Този салам,с картечница да ме гонят,за да ми го подарят,пак ще избягам.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук