Мирише ли козето мляко

време за прочит: 2 минути

Козето мляко, като всеки продукт, има своите фенове и противници.  Много хора знаят за ползите от козе мляко. Противниците казват, че козето мляко може да мирише и има специфичен вкус и не е възможно да се пие. Но това е само спекулация, защото вкусът и миризмата на козето мляко е резултат от неправилна грижа за животното!

Ползите от козе мляко. Козето мляко е лечебно, вкусно и здравословно. По своя състав козето мляко се различава от кравето. То е по-богат на фосфор, витамини (В, В2, С). В допълнение, козето мляко има антибактериални и антианемични свойства (богато на желязо).  Поради високото съдържание на калциеви соли, козе мляко се използва за лечение на деца с нарушен метаболизъм. Козето мляко помага в борбата срещу заболявания като рахит и дистрофия при децата. Освен това козето мляко е подходящо за деца и възрастни с алергична реакция към кравето мляко. Значителни подобрения след консумация на козе мляко настъпват при хора, страдащи от екзема, бронхиална астма, мигрена, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур и стомашни язви.

 Много хора смятат, че козето мляко има неприятна миризма, но това е следствие от неправилна грижа за животните. За да се предотврати миризмата на козето мляко  и то да има аромат и приятен вкус, е необходимо да се придържате към определени правила за отглеждане и хранене на животните. Млечните кози се доят през лятото до три пъти в 7, 14 и 22 часа, а през зимата два пъти на ден в 8 и 20 часа. Помещението, където се отглеждат животни, трябва да бъде чисто и да не е задушно. В противен случай млякото също може да има неприятна миризма. Преди доене, вимето трябва да се измие с чиста топла вода и да се избърше със суха с кърпа.

Миризмата може да дойде и от храната на козата. Дивите билки, особено плевелите, могат да дадат неприятен послевкус на млякото. Те включват: амброзия, див лук , орлови нокти, бъз, гроздови листа и други с остър горчив вкус. Два часа преди доенето, на козите не трябва да се дава нарязана зелена храна или силаж, по-добре е да им дадете концентриран фураж по това време.

Причината за киселия вкус може да бъде съда в които доите млякото. Ако е от  мед или желязо, тогава го заменете с неръждаема стомана или емайлирани съдове.
Ако млякото на козите ви е кисело, можете да опитате да подобрите вкуса му, като включите витамин Е. Понякога домакините се оплакват от гранясал вкус на козето мляко. Той се появява в резултат на разграждането на млечната мазнина, при която се получава отделянето на киселини със силен горчив вкус и мирис. Причината е последният етап на доенето, прекомерното разклащане на млякото, бавното охлаждане, което е придружено от разпенване.
Този вкус на козето мляко може да се дължи на факта, че животното страда от мастит. Такова мляко не трябва да се консумира.
Не можете да използвате мляко от кози, ако животните са приемали лекарства. Можете да пиете мляко от такива кози само 72 часа след приема на лекарството или дори след по-дълго време. Ако ви е предписано лечение с козе мляко или имате непоносимост към белтъка на кравето мляко, пийте козе мляко, защото е много полезно.

 

22 КОМЕНТАРИ

  1. Пите от магазина то нее дори и от пръч вашите дядовци като са пили затова си отиват от този свят на по 100години а ние дето пием качествено затова мрем като пилци

  2. Мирише когато се пърцат.Иначе е най- полезното и вкусно мляко.А сиренето….невероятно вкусно!

  3. Чистотата му е майката,на съдове животни и помещения,козата е по чисто животно от овцата и кравата!!!!

  4. За да не мирише млякото козата трябва да се разхожда и да пасе ако седи вързана или в кошара мирише

  5. ринеш метеш подсушаваш всеки ден както трябва и ядеш вкусно и без миризми не може да пръднеш и да ти замирише на парфюм нали

  6. Смръди си 😂ама зависи и от животното, като е направено с тертип се идва!

  7. Зат рогата имат ензими за мирима някои хора ги обгарят още като са ярета на 3 месеца с горящо желязо

  8. Аз не смятам че мирише,пием го в четирите му състояния и не ми пука.Нямам проблем.

  9. Всяко мляко има специфична миризма на съответното животно. Дължи се на миристициновата мастна киселина.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук