Една обикновена козе ферма

време за четене: 2,5 минути

Тази ферма за кози се намира в подножието на планината Пиринеи, на 80 км от град Тулуза. Стадото се състои от 750 млечни кози, 180 кози за месо и 25 ярета.

Козето сирене се произвежда директно от козето мляко получено във фермата, което фермерите продават на големите хранителни магазини в Тулуза. Стопанството получава средно 750 литра мляко  от коза годишно.

Козите дават мляко през цялата година благодарение на специална система за развъждане.

Земеделските производители правят 6 вида сирене. Желаещите могат да си купят сирене директно във фермата.

На 75 хектара земя собствениците отглеждат царевица, 15 хектара се разпределят за временни пасища, 25 хектара – за зърнени култури.

Стопаните превръщат метален хангар в помещение за кози. Основната сграда е проектирана главно за млечни кози, дълга е 72 метра, широка 24 метра, стените са от здрава пластмаса, добра изолация, вентилацията се контролира от компютър. В центъра на залата има широк коридор, по който тракторът може да се движи свободно. Подът е от бетон, което улеснява и по-често премахва оборския тор.

Във фермата има още две помещения, те са по-малки, предназначени са за бременните кози и детската градина.

Във фермата има полуотворена дървена конструкция  за съхранение на сено и слама. Към страничната страна на основната сграда е прикрепен доилен салон. Това е  зала за автоматизирано доене на кози, състой се от въртяща се платформа и доилни машини. Такъв салон за доене е предназначен за 48 кози. Такава доилна система изисква 1 човек, доенето на 750 кози отнема 1 час 30 минути. По време на доенето козите имат възможност да ядат гранулиран фураж.

Храната се състой от царевица, сено, соево брашно и смес от овес, царевица и бобови растения.

Пасищата на стопанството са засети “Ежова главица”, “власатка”, люцерна. Това са многогодишни растения, които се подновяват   на всеки 4-5 години.

За да могат козите да получат идеалната диета, съответстваща на тяхната производителност и физиологично състояние, френските животновъди за кози закупиха два миксера за фураж Keenan. Първият – през 2000 г., вторият – през 2006 г. Благодарение на това фермерите могат да създават и смесват индивидуална диета за козите си. Използването на тази система ви позволява да намалите разходите във фермата, да увеличите производството на мляко поради балансиран фураж и да намалите риска от метаболитни заболявания.

За да получават мляко през цялата година и за да увеличат производителността на козите, французите използват осветление. Козите са разделени на групи, така че първата група да има силено хранене през септември, втората през декември, а младите кози през февруари. В рамките на 75 дни козите, например първата група, са изложени на засилено осветление от 6,00 ч. До 9,00 ч., Второто включване е от 22,00 ч. До 24,00 ч.

Например, 600 W са необходими за 300 квадратни метра, като с помощта на енергоспестяващи лампи е евтино. След 75 дни козите се държат в тъмнината в продължение на 45 дни, след това пръча се пуска в стадото, като 1 пръч е достатъчен за 20 кози, и резултатът ще бъде средно 97% от всички кози ще бъдат бременни.

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук