Малки семейни мандри

време за прочит: 2,5 минути
Най-после сякаш изпреварихме гърците. У нас мина мярката за малки мандри, сега се борим да се внедрят малките кланици.
Преди няколко дни гръцките млекопроизводители проведоха Публична интернет дискусия на Асоциацията на животновъдите от Атика “Агиос Георгиос” с цел вертикализация на животновъдството чрез приготвяне на сирене в малки мандри при домашни условия.

В дискусията участваха освен фермерите и специалисти по животновъдство и от млечната промишленост. Гърците, почват малко по-късно от нас, но са крачка напред, защото имат училище за мандраджии и излизат добре подготвени млади специалисти за работа по фермите.

ЗП Димитрис Рукас представи снимки от вече работещи домакинства в изпълнение на Закон 4235/2014 и за производството на сирене в малки семейни мандри. Както той твърди, този вид инвестиция е решение за производителя, да достигне до потребителя чрез продажба на преработените селскостопански суровини, там в производствената зона, без да бъде обект на изнудване, поради уязвимият им характер. По същество това е и нова форма на финансиране, стига потребителят да има „горещи“ пари и да направи фермера по-независим.

Представените малки мандри отговарят на нуждите на животновъдите със 150-600 овце и кози, т.е. с производство на мляко до 85 тона мляко годишно (240 дни), т.е. за малки животновъди, които продават директно на потребителите. Цената на инвестицията е от 20-50 000 евро и максимата е, че общата инвестиция не трябва да надвишава два пъти годишния оборот на животновъда.

Необходимото пространство е само 25 кв.м. за преработка на мляко и още 25 кв.м. за хладилници-складове. Освен домашно приготвена, има и лиценз за малка мандра за инсталирана мощност под 37KW и преработка на мляко под 2tn / ден. И всичко това с традиционното производство на сирене.

Лицензирана малка мандра: сравнително малка инвестиция, която може да донесе множество ползи за производителя.


И най-важното и за нашите ЗП, които си направиха малки мандри. Обработка на животинския продукт във фермата не осигурява изход от множеството проблеми на животновъдството, ако животновъдът и семейството му не могат да продават.
И идват другите сегменти, макар и малки и незначителни на пръв поглед, но от голямо значение. Това е необходимостта от „ интелигентен етикет “ на крайния опакован земеделски продукт, необходимостта да се покаже екологичният профил на стоката, да се подчертае, че това е традиционен продукт собственно производство.

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук