Браво на млечните кози и ИАСРЖ

Ovce & Kozi.com: Най–после нещо важно, нещо съществено, нещо реално за днешния ден и нещо полезно се случи и у нас.
В Центъра за репродукция на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози /колко хубаво звучи, нали/ в с.Тръстеник, Русенско се работи в лабораторията по изкуствено осеменяване и ембротрансфер.

През последните месеци ни писна да слушаме всеки ден, по няколко пъти, колко пари и на кой се дават. След няколко дни чуваме за одобрението им от МС или ДФЗ, същите пари отново се споменават, като излязат указанията и след това пак, като тръгнат към книжките – и това всеки ден, всеки час, всяка минута.
Всички говорим за пари, а някои си вършат работата мълчаливо. Лабораторията вероятно също е подпомогната от програма, но най-важното е, че ще заработи. Председателя на асоциацията – Деан Тодоров, като всички едри мъже не приказва много, но работи много. Изпревари и говедовъди и биволовъди, които отдавна са „превзели” уж ИО и ембриотрансфера, но в момента тъпчат на едно място и работят по технологии от миналия век /ако тъпчат въобще/.
За овцевъдите, сякаш бизнеса е по-важен и ИО засега е само приоритет, вероятно и така ще е занапред. Още веднъж поздрави за екипите на Асоциацията и ИАСРЖ.
Ovce & Kozi.com:

Ембриология и ембриотрансфер в Центъра за репродукция на АРМПК

На 19-ти и 20-ти август беше проведено обучение за работа  с доставеното оборудване за добив и съхранение на семенна течност, ембриология и ембриотрансфер в Центъра за репродукция на Асоциация за развъждане на млечни породи кози, намиращ се в Русенското село Тръстеник. Гост лектор на събитието беше д-р Натали Браун експерт на Minitube – Германия. В обучението участваха и служители от ИАСРЖ.

По време на обучението присъстващите бяха запознати с работата на различни машини за целия производствен процес. Особен интерес представляваше работата на системата за компютърен анализ на семенна течност Androvision CASA на Minitube. Любопитен факт, е че инсталираната система е третата в света с пълни функционалности за автоматично изследване на подвижност, концентрация, калкулация на дозите, акрозомна цялост, митохондриална активност, ДНК интегритет, морфология и морфометрия.

За провеждането на опитите бе използвана свежа семенна течност, добита на място с помощта на електроеякулатор, както и замразен семенен материал от пръчове, замразен през 2019г. по съвместен проект на ИАСРЖ и АРМПК, като целта бе да се покажат допълнителни параметри и възможности за преценка и окачествяване на семенната течност на електронен носител.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук