Разходите за фуражи при козите

време за прочит: 1 минута

Най-важното при управление на стадото е да имаме визия за икономическата страна от производството. У нас вероятно в някои козеферми смятат и всяка стотинка, къде и за какво е отишла, но в повечето ферми, дори не се пише и смята и на цигарената кутия.

В Испания, някой прави всеки месец анализ на стойността на дажбата на козите овцете. Кой е този някой –  дали това са асоциации или държавни институции, ние не знаем, но факт е, че всеки месец фермерите научават  важни цифри за цените на фуражите и храните.

Постепенното нарастване на разходите за хранене на млечните кози през последните месеци доведе до  най-високото ниво през последните пет години на фуражите. Тази ситуация с високи разходи, се отнася, както за  комбинирани фуражи така и пълната дажба, която включва концентрати и фуражи, според статистическите данни, публикувани от платформата Silum.

Цената на комбинираните фуражи за млечни кози през януари т.г  е 243,47 евро на тон, което е най-висока цена, постигната през последните пет години. Като се има предвид, че предходният месец декември затвори с цена от 235.66 евро на тон, през последния месец има увеличение с 3.3%. От друга страна, годишното увеличение е 1.9%, тъй като януари 2019 г. цената е била 239.03 евро на тон, в сравнение с гореспоменатите 243.47 евро тази година.

 При дажба, нещата се развиват по същия начин – ход нагоре за да достигне 217,61 евро на тон, също  най-високо ниво от 2015 г. Процентът на нарастване през последния месец и през последната година е сходен на този, който се случи с комбинираните фуражи. Така в еволюцията от декември 2019 г. до януари 2020 г. цената премина от 211,72 до споменатите 217,61 евро на тон, така че увеличението е 2,8%.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук