Овцете не са глупави

Цялата истина за овцете: те не са глупави и напълно незащитени
Овцете са един от малкото представители на животинския свят, по отношение на, които се е развил изключително несправедлив стереотип. Почти всичко, което мислим за тях, е невярно.
Какво мислим за тях: Овцете са глупави, беззащитни и безобидни същества, които безцелно обикалят ливади и хълмове. Всичко, от което се нуждаят, е да имат дебела вълна, и годна за консумация трева и вода.

Всъщност: Овцете са изненадващо умни, имат добра памет и техните познавателни способности (способността да възприемат информацията и да я обработват) са доста развити. Те знаят как да бъдат приятели, как и кога да се изправят един срещу друг, и са тъжни, когато партньорът им е изпратен в кланицата. 
Мислим за овцете, че са глупави.
Това становище не се е променило много от 18-ти век, когато един от основателите на Съединените американски щати Джордж Вашингтон казва: „Ако отнемем свободата на словото, тогава ние, покорни и тихи, можем да бъдем заклани като овца“.
Днес овца се нарича този, който безпринципно и послушно следва другите. „Не бъди овца!“ – Така казват, когато призовават човек да мисли със собствената си глава, и да не се подчинява на волята на друг.
Истината обаче е, че овцете са много по-умни, отколкото би трябвало да са.
В едно изследване от 2001 г. Кийт Кендрик установява, че тези скромни животни могат да си спомнят и след това да познаят най-малко 50 човешки лица през следващите две години или дори повече. Невъзможен резултат дори за някои хора.
„Овцете ясно показаха признаци на разпознаване на индивиди, когато им бяха показани боядисани лица“, казва Кендрик.
Учените също са намерили потвърждение, че овцете разбират изражението на човешкото лице и предпочитат то да е усмихнато.
В интервю за Би Би Си Кендрик каза: „Начинът, по който е организиран мозъкът на овцете, предполага, че тези животни трябва да реагират емоционално на това, което виждат около себе си“.
Каролайн Лий от Австралийската държавна асоциация за научни и приложни изследвания, също е изучавала овце.
Тя разбира, че овцете могат да се научат да намират пътя си в сложен лабиринт. Виждането на други познати овце, чакащи на изхода от лабиринта, помага на експерименталното животно да постигне резултата по-бързо.
Овцете са не само умни, но и игриви, като цяло са доста положително и весело животно.
Освен това, овцете имат различни сексуални навици – 8% от тях предпочитат отношения с точно избран партньор. Това е едно от малкото животни, които остават верни на хомосексуалните си избор през целия си живот.
Овцете имат сложни взаимоотношения в стадото. Преди около две десетилетия изследователи от Калифорнийския университет наблюдават овните за три години и стигат до извода, че те могат да бъдат обвързани с връзки на силно приятелство. Помагат си взаимно в трудни ситуации – изправят се срещу враговете си и помагат на по-слабите. Изследване от 2009 г. показва, че овцете могат да изпитат различни чувства – от страх до гняв, от отчаяние до щастие.

Иронията е, че овцете живеят до човек и човека знае толкова малко за тях.
Тези животни са опитомени между 11000-та и 9000-та година преди Христа, и още тогава заради вълната, месото и млякото добивано от тях. Овцете са споменати в безброй книги, религиозни текстове и дори в астрологията.
Например, астрологичният знак на Овена не е нищо друго освен овца (обаче, ако жената е родена под този знак, тя е овца). В древната египетска религия овенът символизира няколко бога.
Изявлението от Новия Завет „за отделяне на агнета от козите“ (Евангелието на Матея) означава алегорично „да отделиш доброто от лошите“, праведните от грещниците. Така овцете тук символизират доброто.
Смята се, че в дивата природа най-близкият роднина на домашните овце е муфлонът, от който произхождат.
Източник:romanianmagazines

5 КОМЕНТАРИ

  1. Мислим ги за глупави заради силно развитото стадно чувство, а не го забелязваме у себе си. Стадното чувство е велико оръжие за самозащита.

  2. Животните имат инстинкти, които ги водят в живота и предпазват до колкото е възможно. Единствено сред хората се забелязват истински тъпи екземпляри.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук