Масленост при суровото краве мляко

време за прочит: 4 минути

Млечната промишленост все повече е склонна да възнаграждава литър мляко на производителя въз основа на качеството му. Сред основните критерии, използвани за изчисляване на крайната стойност на литър мляко, е съдържанието на мазнини. Това обаче не важи у нас. Млякото не се заплаща и по съдържанието на мастни вещества и протеин, така че по тези показатели е съвсем нормално да не се води селекция и основния аспект е производството на повече мляко. Това правило не важи за ферми, които захранват собствените си мандри.
Така че си разхождаме водата в цистерните по пътищата на България.

Някои фактори, които влияят на съдържанието на мазнини в маслото в млякото, не са контролируеми, но може да намали ефекта им върху процента на м.в. Това са:

Породата: Пример, който често ви идва на ум, е породата крави във вашето стадо. Като цяло Холщайн кравите  произвеждат мляко с по-нисък процент мазнини и протеини от другите чистокръвни или кръстосани млечни породи. Процентът на маслената мазнина обаче е силно наследствен и може да бъде променен чрез практики за генетичен подбор. Заплождането на крави със сперма от бикове с по-високи компоненти на м.в. влияе положително на съдържанието на мазнини, но са нужни години за промяна.

Кравите с по- висок млекодобив могат да имат по-нисък процент млечна мазнина, но допринасят с повече килограми мазнини в цистерната, поради по-високия общ добив на мляко.

Етап на лактация: Кравите в ранна лактация в рамките на 60 до 90 дни след отелването обикновено имат най-ниския процент на мазнини в млякото.

Време на годината:  Съдържанието на мазнини в млякото обикновено е най-ниско през лятото. Част от този отговор е свързана с продължителността на деня. Въпреки това, по-високата околна температура и влажност води до топлинен стрес при кравите. Кравите, подложени на топлина, ядат по-малко и произвеждат по-малко мляко, заедно с намалено съдържание на мазнини, като допълнително намаляват общия добив на мазнини. Правилното разстояние, рутинната работа и правилната употреба на вентилаторите и душовете могат да помогнат за намаляване на тези ефекти.

За щастие, добрите практики за управление могат да помогнат за подобряване или оптимизиране на добива на млечни мазнини.

Управление на топлинния стрес: Въпреки, че не можем да контролираме температурата и влажността на околната среда, можем да помогнем на дойните и сухи крави да останат максимално охладени през летните месеци. Рутинната поддръжка на вентилаторите, която включва почистване на лопатките на вентилатора, подмяна на вентилаторните ремъци и оценка на разположението и местоположението на вентилаторите, трябва да бъде завършена поне преди най-горещите периоди на годината. Използването на методи за изпарително охлаждане, тоест разпръсквачи за вода, вентилатори и корита за вода, помага за подобряване на приема на храна и намаляване на термичния стрес.

Избягвайте пренаселеността: пренаселеността увеличава конкуренцията за достъп до коритата и използването на леглата. И двете увеличават стреса за кравата. Пренаселеността на хранителната пътека води до по продължително хранене и по-малко равномерен прием на храна през целия ден. И двата фактора влияят отрицателно върху средата на румена, което може да намали добива на млечни мазнини.

Кравите се нуждаят от 12 до 14 часа почивка всеки ден: времето за почивка на кравата трябва да се поддържа и да бъде последователно, доколкото е възможно, всеки ден.

Дажби  за хранене, които влияят на млечните мазнини – Ключът е да има еднакъв микс от фуража, който предотвратява или минимизира селекцията от крави, хранени с дажбата. Сместа не трябва да се разбърква прекомерно. Грубия  фураж трябва да се обработва така, че когато се доставя, сеното да се разпределя равномерно по цялата хранителна пътека и съответства на ширината на кравешката муцуна. За да се постигне тази цел, ножовете трябва да са остри и да не се износват, храната трябва да се добавя в правилния ред към центъра на смесителя и везните трябва да бъдат калибрирани.
Точни и последователни количества от всеки фураж  трябва да се добавят към всяка партида, изхранвани в различни дни.  Смесителят трябва да работи правилно. За да предотвратите нагряването на храната, мократа храна / фураж трябва да се извади от склад и да се добави към смесителя по време на хранене.
Кравите трябва да се хранят поне два пъти на ден, особено през най-горещите дни на годината. Целта е  да се гарантира, достатъчно дъвкателен фактор в дажбата, за да позволи адекватно производство на румина на слюнка, за да помогне за поддържане на рН на търбуха на кравата.

Изхранването на големи количества зърно, по-големи от 2,7 килограма за 4-часов прозорец, може да намали pH на румена и да намали процента на млечната мазнина. Храненето на сеното един час преди зърното ще помогне да се поддържа съдържанието на мазнини.

Ключът е да накарате кравите да консумират дажбите в пропорциите, балансирани от вашия диетолог.

Количество нишесте: Трябва да се осигурят адекватни, но не прекомерни количества нишесте. Също така не забравяйте, че смилаемостта на нишестета се променя, тъй като царевичният силаж или царевицата с висока влажност претърпяват ферментация и при  съхранение. Усвояемостта на нишестето от тези храни се увеличава с времето за съхранение. Царевичния  силаж, събран и доставен един месец след прибиране на реколтата, не е същият като този, доставен шест месеца по-късно.

Състав на дажбата: Диетите, по-богати на царевичен силаж или тези, които съдържат незрял фураж, са изложени на по-висок риск за по-ниски проценти млечни мазнини. Общите количества и видове ненаситени мастни киселини, намиращи се в тези храни и зърнени храни, могат да повишат риска от по-ниско съдържание на млечни мазнини.

Когато съдържанието на мазнини в млякото е ниско, предложеното решение може да бъде добавянето на повече мазнини към диетата, но бъдете наясно с последствията от добавянето на твърде много мазнини. Когато доставяте мазнини, не забравяйте, че твърде много мазнини могат да причинят микроорганизми и фуражни частици да бъдат покрити с мазнини. Освен това видовете мазнини, които се дават, могат да имат отрицателно въздействие върху търбуха и да доведат до депресия в синтеза на млечна мазнина във  вимето. Накратко, не всички мазнини са еднакви и добавянето на повече мазнини може да влоши ситуацията в зависимост от оригиналната дажба.

Заключение – Като имате предвид тези съвети при хранене и управление на стадото си, можете да осигурите или поне да спрете  намаляването на производството на млечни мазнини и съответно брутния млечен доход.

 Намаляването на млечната мазнина може да настъпи за кратък период от време, т.е. доене, но след като факторът или факторите, които влияят на спада, се коригират, може да отнеме две седмици или повече преди процентът и добивът на млечна мазнина се коригира.

Прилагане на здравословно хранене и боравене с практики, които намаляват стреса и спомагат за поддържането на здрава популация на микроби , са стълбовете за оптимизиране на синтеза на млечни мазнини.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук