Сирене Халуми – гордостта на Кипър

време за прочит: 2 минути

Сиренето Халуми е неразривно свързано с Кипър. То е “диамантът” на кипърските традиционни селскостопански продукти и водещ флаг за прокарване на пътя на задграничните пазари. Напоследък, халумито го сравняват дори със сьомгата –  наричано “сухоземната сьомга”. През последните години експортният му потенциал нараства, като през 2018 г. износът достига около 29 хиляди тона.  За сравнение, през последните две години ние сме изнасяли по 6000 т овче сирене годишно.

Министерството на земеделието на Кипър в момента прави усилия за регистриране на Халуми в Европейския регистър, като защитено наименование за произход, в допълнение към европейското признаване на специфичния характер на продукта. Това  ще гарантират неговото качество и защита. Срещу мимикрийните продукти, които сега оскверняват репутацията му.

Правителството, осигурява  допълнителни стимули като приоритетни са овцете и козите. С това се цели  да се модернизират фермите и подобри производителността на сектора.  Отпуска се ежегодно помощ от 3,5 милиона евро, свързана с производството на мляко. Освен това се финансират действия основно за модернизиране на  стопанства чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. “

В тази програма са одобрени 228 проекта, в т.ч 134 са за овце и кози, с общ инвестиционен бюджет над 60 милиона евро. Дадено е финансиране за подобряване на съществуващите и създаването на нови мандри. Интереса към овцете е голям. За подпомагане са подадени заявления от над 200 фермери, отглеждащи над 122 000 овце.

Повече за Халуми може да научите, като прочетете

Сирене Халуми

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук