Сирене за два милиарда евро

време за прочит: 2,5 минути

Кипър – както гръцки, така и турски – отдавна се стреми островът да бъде признат за единствения легитимен производител на сирене, наречен халуми (или hellym на турски). Въпреки това, за разлика от производителите на шампанско, коняк или шунка от Парма, те все още не са успели да постигнат това.

Това е сирене, направено от смес от овче и козе мляко и маята е фермент от стомасите на тези животни.

Халуми е известен със своята плътност и факта, че може да се пече на скара. Производителите на халуми в други страни използват много по-евтиното краве мляко, което според кипърците –  първо е погрешно и второ ги лишава от доходи.

Междувременно халуми е най-важния износ на Република Кипър: то и носи около 200 милиона евро годишно.

Миналата година Службата за интелектуална собственост на ЕС отказа на Кипър да претендира за залагане на името halloumi за запазена марка. И в края на годината Кипър подаде заявление в службата пред Съда на ЕС.

В тази връзка, Кипърският парламент отказа да ратифицира споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, настоявайки Брюксел и Канада да признаят изключителните права на кипърците върху името и рецептата на сиренето халуми.

На теория това може да струва на ЕС и Канада милиарди евро и долари.

Търговското споразумение между ЕС и Канада е в сила на временна основа от есента на 2017 г., но за да влезе официално в сила, то трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички страни от ЕС.

Обемът на търговията между страните от Европейския съюз и Канада преди пандемията е бил повече от 70 милиарда евро годишно и според груба оценка на Европейската комисия споразумението за свободна търговия може да добави 1,7-2,1 милиарда евро към общия БВП на Европейския съюз.

В допълнение, стотици милиони повече годишно европейските фирми могат да печелят в самата Канада, поради по-лесен достъп до нейния пазар.

Въпреки неуспеха на ратификацията в кипърския парламент, крахът на споразумението между ЕС и Канада в момента не заплашва: политиците и експертите виждат няколко изхода от ситуацията.

Първо, има надежда, че кипърските депутати ще променят мнението си и след празниците пак ще гласуват за ратификация.

Във всеки случай правителството се надява да ги убеди.

На второ място, съществува теоретична възможност Брюксел да убеди Канада да забрани на некипърските производители да и продават сирене, наречено халуми.

Трето, опитът на кипърските депутати да изнудват ЕС и Канада донякъде обезценява сложните процедури за вземане на решения в ЕС.

Факт е, че решението за влизане в сила на споразумението между ЕС и Канада във временния режим вече е взето и за да бъде отменено, е необходимо квалифицирано мнозинство в Европейския съвет.

Тоест, ако Кипър реши да продължи докрай с намерението си да торпедира свободната търговия с Канада, ще трябва да получи подкрепата на още поне 16 държави от ЕС, в които живее поне 65% от населението на Съюза, а това е изключително трудна задача.

Източник:ВВС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук