Хранене на различни категории овце: 2 – част: Хранене на лактиращи овце

В 5 части ще ви запознаем с особеностите при храненето на различните категории овце.
Статията е взета от сайта на “Съвети в животновъдството”,  което предполага добро познаване на материала.


Продължителността на лактацията при овцете, развъждани в нашата страна варира в доста широки граници – 
от 4-5 до 7-8 месеца и зависи предимно от породата, индивидуалните особености и не на последно място от храненето на животните.
Тъй като по време на лактацията натоварването на организма е много голямо, то храненето на овцете през този период трябва да бъде организирано така, че да обезпечи:
1.
Получаване по-голямо количество мляко;
2. Запазване телесното състояние на животните;
3. Нормален растеж на вълната.

При храненето през лактацията трябва да се има в предвид, че нуждите на овцете от енергия и хранителни вещества през първите 2-3 месеца са значително по-големи, отколкото през бременността. Това налага повишаване на количеството и разнообразието на изхранваните фуражи. Млечността на близнилите овце е с около 20-30% по-висока, отколкото на овцете с едно агне, поради което и нуждите им от храна са по-високи. Това изисква още след оагването тези овце да бъдат отделени в индивидуални боксчета и храненето им да бъде на по-високо ниво.

Хранене на различни категории овце;
1 – част: Хранене на бременни овце;
2 – част: Хранене на лактиращи овце;
3 – част: Хранене на кочове;
4 – част: Хранене на агнета и шилета за разплод;
5 – част: Угояване на агнета и шилета;

Храненето на овцете през първите дни след оагването има много голямо значение. След оагването овцете се поставят в боксове, застлани със суха слама и скоро след това им се предоставя чиста (затоплена) вода за пиене.
През първите дни основният фураж в дажбата на овцете е доброкачественото люцерново или ливадно сено, което се дава на воля. Освен сеното се дава и около 500-600 д концентриран фураж, на два пъти през деня.
През следващите дни концентрираният фураж се увеличава с по 50-100 г., до достигане 700-800 г. в края на първата седмица. По-късно количеството на изхранвания концентриран фураж може да бъде увеличено или намалено, като това се определя индивидуално и зависи от млечността. Най-подходящите концентрирани фуражи са царевицата, ечемикът, овесът, пшеничните трици и богатите на белтъчини -слънчогледов, соев, памуков шрот, грах, фий, соя, бакла и др. Посочените фуражи могат да се дават на овцете поотделно или смлени, под формата на концентрирана смеска.

При наличие на царевичен силаж изхранването му в намалени количества (1 кг.) може да започне от 4-5-я ден след оагването, като се увеличава постепенно, за да достигне до пълна дажба (около 3 кг.) към 10-15-я ден.

Увеличаването на силажа става за сметка на сеното, което след 15-я ден трябва да участва в дажбата в количество 1-1,5 кг.
След 15-я ден в дажбата на лактиращите овце могат да се включат и следните сочни фуражи: кръмно цвекло, цвеклови резанки, картофи, тикви и др. – средно по 2-3 кг. дневно. Тези фуражи се приемат с голям апетит от овцете, стимулират млечността и подобряват храносмилането и усвояването на другите фуражи. При липса или недостиг на сено, то може да бъде заменено отчасти с груби фуражи, като слама, плява или царевичак, в количество 0,5-1 кг. дневно.

През втората половина на лактацията (обхващаща периода след 2-я месец) нуждите на овцете от хранителни вещества намаляват с 20-25%, тъй като и млечността на овцете намалява. Този период съвпада предимно с месеците март, април и май, а при някои продължава през юни и юли. Храненето на овцете през март-април е свързано с постепенно преминаване от оборен към пасищен режим на отглеждане. Концентрираният фураж се намалява на 300-400 г., но при овцете поддържащи висока млечност количеството му се запазва над 500 г.
Освен концентрирания фураж най-подходящи за този период са грубите фуражи – царевичак или слама (от житни или бобови) – 0,5-1 кг. и намалени количества силаж (при наличност) -1 -1,5 кг.. Пасищната трева постепенно се увеличава за сметка на посочените обемисти фуражи, като края на април – началото на май овцете преминават изцяло на паша. При недостиг на пасищна трева могат да се изхранват окосени зелени фуражи (люцерна, детелина и др.) – по 2-3 кг дневно. Тъй като през този период както пасищната трева, така и зелените фуражи са с по-ниско съдържание на сухо вещество, то може да се набави чрез малки количества груби фуражи -0,5 кг. Осъществяването на пълноценно и балансирано хранене през лактацията гарантира добро телесно състояние на овцете и получаване на повече мляко


Следваща тема:
Хранене на различни категории овце: 3 – част: Хранене на кочове;


Хранене на различни категории овце;
1 – част: Хранене на бременни овце;
2 – част: Хранене на лактиращи овце;
3 – част: Хранене на кочове;
4 – част: Хранене на агнета и шилета за разплод;
5 – част: Угояване на агнета и шилета;

2 КОМЕНТАРИ

  1. Хубава статия, но…., това хранене е подходящо само за фермер отглеждащ 2-3 овце! При 3 кг. силаж и 1-1,5 кг. сено, повярвайте ми че овцата няма как да го изяде и много други нередност. Явно колегите от сайта на “Съвети в животновъдството”, нямат никакво понятие от хранене на овце!

  2. “Щастливите кокошки”, не затворници, а СВОБОДНИ животни! Но …манталитетът вече го няма!!!! Уви!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук