Овцевъдството – въпроси има, къде са отговорите

време за прочит: 5 минути

 • Овцевъдството е съвсем нормално да има проблеми. За 30 години сякаш не можахме да направим кой знае какво. Негативите определено са повече. Броят на овцете намаля от седем милиона на един милион. От НОКА казват, че от 120 хиляди овце, сега са останали номерата, т.е. – съществуват само виртуално. Съответно продукцията от овцете намаля и то драстично. Изчезнаха много от нашите новосъздадени породи. Няма ги и класическите руски породи. Няма ги и големите стада, в които имаше по-добри икономически условия за работа.
  Пасищата ни също са нископродуктивни, защото повечето арендатори гледат да ги почистят за да не бъдат санкционирани, но не се прави нищо за качеството на тревостоя, защото никой не знае докога ще ползва пасището.
  Направи се и не малко. Преустройваме производството от овцете към това, което се търси на пазара – агнета и мляко. Създадоха се качествени стада от най-актуалните породи в света – Лакон, Мутон Шароле, Ил дьо Франс, Асаф и др. Имаме и нови овцекомплекси, в които се развъждат по 1000 – 2000 бр овце, стационарно и с програмирано доене през цялата година. Вероятно тази тенденция ще продължава. Един от негативите е, че нямаме визия на породите.
 • Породния състав. Имаме ли такъв. Определено нямаме визия по отношение на породите. Актуалните породи, които вече изброихме наброяват по десетина хиляди бройки или малко повече. Те не могат да дадат кой знае какво количество продукция. Силата им е да произвеждат качествен разплоден материал, което и правят.
  Нашите породи са на изкуствено дишане, както се изразяват овцевъдите – по-малко от десет хиляди тънкорунни овце, малко над десет хиляди цигай, малко повече от Черноглавата плевенска порода и сякаш това е.
  Другите са автохтонните породи. Народили се колкото искаш в рамките на десет хиляди и имащи други задачи. Само няколко от тях могат да произвеждат по-големи количества продукция. Приказките да се води селекция за увеличаване на продуктивността им са ала бала. То ако това е можело да стане, каракачаните щяха да го направят преди сто години.
 • Анатемата (от гръцки: Ανάθεμα) означава отлъчване от църквата, поради тежки провинения по верски или дисциплинарни въпроси. Отлъчването от църквата и християнството чрез анатема е най-тежкото наказание използвано за борба на институцията с противниците ѝ – еретици, владетели, духовници, грешници, и т.н.

 • Остава и една голяма група от т.н Синтетична линия. Някои се мъчат да докажат, че това не е порода. Аз също мисля, че не е порода, макар и да съм записан, като един от авторите. Сегашният статус на синтетичната линия, като порода обаче позволява развъждащите такива овце да участват в схемите за селекция и да използва кросбрединга, хетерозисния ефект и при добро управление на стадото ефектът ще е по-голям от чистопородното развъждане. Ако не беше така, щяхме да затворим линията и тя да изчезне за няколко години. Много пъти съм казвал, че в името на субсидиите ние смятаме кръстосването за анатема.
 • Породата дава и отражение на търговията. Едно е да влезеш да купуваш агнета от еднородно стадо, друго е да почнат да ти обясняват за всяко агне от коя порода бил баща му, майка му, баба му, че чак до прабабата.
  Това са приказки за наивници.
 • Производство мляко: Ето тук се крие и най-големия проблем на овцевъдството. По статистика не произвеждаме нищо. Статистиката отразява всичко, което е изтъргувано официално и съответно са внесени всички данъци. През 2019 г през тази процедура са продадени от фермерите официално 23 496 т,овче мляко, което е с 1100 т по-малко от произведеното през 2018 г. Козето мляко влязло в мандрите е 9291 т, което е с 60 т по-малко от 2018 г. От фермите също са реализирани и изконсумирани някакви количества мляко, но за това няма документи. Между другото има държави, където фермерите си записват консумираното мляко от семейството и след това плащат данъци за това.
 • Производство месо: и тук картинката е същата. До края на юли, тази година в кланиците са заклани общо 154 350 агнета, ярета, овце ,кози и биволи. И всичкото това от едно поголовие от над 2 милиона животни от всичките видове /без говеда и свине/- жалко е нали.
  Затова ви казвам, че най-големия проблем на овцевъдството е продукцията. Медиите се скъсаха да пишат какви субсидии са получели тези хора, но за производството и проблемите – нищо. Единствено лидерите на НОКА съвсем обосновано изтъкват причините за негативите и направиха доста неща през годината за да създадат условия за правилното реализиране на продукцията. Съвсем правилно от тяхна гледна точка, обаче не се спират да направят анализ на производството. Изтъкват единствено ниските изкупни. Едва ли само това е причината.
 • Рентабилност: По принцип щом едно производство не намалява, значи осигурява добри приходи за фермерите. Овцете засега се запазват, като бройка, стадата над 300 бр овце се увеличават, което означава, че печелившия модул е над тази цифра.По горе ви казах, че нямаме анализи. Един куп институти и хора на науката. Да седнат да оставят фундаменталната наука за известно време и анализират от а до я овцевъдството ни. Ако това не се направи в най-скоро време, обществото, проверяващите ни, ще искат отговор. Все пак всеки ден вестниците ни заливат какви помощи са получили овцевъдите. След такъв анализ ще видите, че нещата стоят по съвсем друг начин.
 • Пазара на овчата продукция се дели на три – мляко, месо и разплодни животни. При последните сякаш нещата са най-изчистени. Малко чистопородни стада, изискване един коч на 45 овце, овцевъдите, които ще останат на терена осъзнаха, че без подобрение на расата няма да минат. Нарочно не употребих думата селекция, да не би някой да си помисли, че имаш ли чистопороден коч и правиш селекция. Вторият продукт е млякото. С години не могат да се разберат производители и преработватели. Хем нямаме мляко, хем не даваме цена. Стигнахме и до там, най-овцевъдната страна за каквато се смятахме миналата година да внесе 500 кг овче мляко.
  Разбра се от НОКА, че няма овче сирене в мандрите и се очертава добър сезон. Всъщност разликите в цените при нас и другите са в рамките на 20 до 60 стотинки. Наистина при гърците има период, когато дават едно евро за килограм, но това е за декември и януари. След това цената се върти около 80 цента. В Италия цените на овчето мляко в началото на кампания 2019 г паднаха на 60 цента и трябваше фермерите да покажат тоягите и се вдигна с десетина цента нагоре. Хората получават добри цени, но произвеждат мляко поне 150 дни. У нас искаме до Великден агнето да е при майката за да се намалят разходите. След това да го продадем. И да почнем да доим през май до края на юли и да ни плащат през тези три месеца по 1.80 лв за килограм. Просто няма да стане. Всеки си има бизнес план и трябва да го следва.
 • Много се говори за износ на български агнета. Това реалистично ли е и може ли наистина да реализираме успешни продажби както в страни от ЕС, така и в трети страни, извън Евросъюза?
  Това е следващия мит, в който вярваме. За да имаш износ трябва да имаш агнета. Ние имаме, в най-добрия случай, един милион агнета и като извадим разплода от 200 000 бр ще ни останат 800 000 бр с други думи по едно агне на десет човека. Това означава, че пазара ни е осигурен у нас. Засега цените са добри, изкупуването също. От десет години обикаляме чужбина да рекламираме нашата стока. Ами хората не искат по сто агнета на ден, искат по 10 000, искат добре стоящи агнета, искат да имат ветеринарни изследвания, искат да са клани по метода Халал. Искат много. Нали когато и ние купуваме сме претенциозни. Уплашихме се от 7-те хиляди агнета, които трябва да внесем от Македония, пък искаме да превземаме Азия и Европа – добре е да си уредим вътрешната търговия по отношение на месото. Да се запази цената, за това работят и от НОКА за изграждането на малките кланици, / тука нещата са доста спорни. Удължаването на приема втори път показва никакъв интерес относно кланиците – защо обаче, трябва да си отговорим/. Всичко да е прозрачно с платени данъци. Как се прави това, може да се поучим от гърците и румънците.
 • Промяната: Доста работи трябва да се променят. Аршина сега е различен. Едни фермери са си пазарни субекти и работят по правилата, други пак са пазарни субекти, но си работят по техните правила. Никой не иска да спазва правилата, защото трябва да си бръкне в джоба. За да се промени това, трябва да се направят много неща. Само един пример.
  Къде да си заколиш примерно телето. В много области няма кланици за тази категория животни. Колиш на поляната. Как да продадеш агне на купувача за Великден например. Не можеш да колиш, не можеш да продаваш, защото купувачът няма животновъден обект. Може само да придвижи животното до кланица и там да му го заколят и то на твойто име. Имаш животно, което трябва да се заколи по необходимост. Пак проблеми. Затова и НОКА работи по схемата за малките кланици и фермерските мандри. Ако тези проблеми се изчистят, създадат условия за регламентирана търговия ще бъдат доволни и клиенти и производители. За последните обаче трябва да знаят, че вече приказките моето най-хубаво, млякото ми е само от сено, агнето е само на мляко са минало. Все по-често, прехвалените домашно приготвени продукти не са от най-доброто качество. Така че медала има и две страни.

За заключение – има много работа да си оправим овцевъдството и съответно производството. Бих ви посъветвал да включите повече становища и мнения по тези въпроси.
На повече специалисти, фермери, науката и икономистите. Ако всеки си мълчи, догодина пак ще си пишем подобни неща. В крайна сметка мача се играе на голове, но овцевъдни такива все още няма.

Истината: този материал е писан точно преди една година. Не е променена нито една буква нито едно изречение. Променени са само цифрите на произведената продукция. Това означава, че не сме мръднали и сантиметър напред.

Накрая: миналата година, след като един овцевъд прочете този материал ми каза – вие сте много далече от реалния свят, от това което се случва. Все още не мога да си отговоря, защо съм извън реалния свят, като всички написано в статията отговаря на действащите Наредби и Правилници.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук