Новени от комшиите : Румъния – Цената на овчето мляко

0

време за прочит: 1 минута

Румънците, както и нашите фермери – овцевъди са доволни от цената на агнетата. Докато при нас по отношение на цената на овчето мляко имаме поне десет стотинки нагоре в сравнение с миналата година.

Винаги сме се интересували от  цените на млякото и месото при комшиите. Какво показват данните  от Националния статистически институт (INS) на Румъния. В периода 2015-2019 г. цената на овчето мляко регистрира значително увеличение. Ако през 2015 и 2016 г. средната цена на млякото е 2,35 леи / литър, през 2019 г. тя достига 2,64 леи / литър /с 30 бани по-висока от референтната година.

Сред основните причини за увеличението на пазарната цена се дължат на нарастването на транспортните разходи, слабото развитие на пътната инфраструктура, както и увеличаването на минималната работна заплата в икономиката, показват данните на INS. В сайтовете за продажби обаче цената на литър овче мляко също се продава за 4 леи. Не се лъжете, че цената е кой знае колко висока и увеличението е голямо. В момента една лея се обменя за 40 стотинки

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук