Овцата Джайдар

Започваме да ви запознаваме с тлъсто опашатите овце. Вече писахме за  овцете от породата Аваси:

Аваси- порода за мляко

Ovce & Kozi.com: Сега ще продължим с породата Джайдар.
Четейки материалът ще забалежите, че към селекционните признаци се слага и количеството мас – натрупани в опашката.
Какво става с тази мас. Преди години, по времето на пътуването до Казахска ССР да закупим цигайски животни за нашата страна, бяхме поканени в една казахска юрта. Попитаха кой е водача на групата и веднага на него и на домакина поднесоха в купичка приготвена специална рецепта порция мазнина от опашката. Хората си го смятат за деликатес и го поднасяха на най-важните хора.Така че, нямахме честа да опитаме този деликатес, но нашия водач, след това не хапна нищо два дни. Правилото беше, за да не обидиш домакина трябва да се изконсумира всичко от купичката.

Коя си ти Джайдар

 История
Това е таджикска курдючна порода за месо – мазни овце, създадена по метода на селекция – чрез дългосрочен подбор и селекция на животните, способността им бързо да се хранят за да натрупват мастни запаси в курдюка.
Според планът за зониране на породата, тази порода е широко разпространена във всички региони на Узбекистан, с изключение на западните полупустинни и пустинни, планински райони, където се отглеждат съответно каракулска и хисарска овца. Тази порода е широко разпространена в северните райони на Таджикистан .
Породен стандарт
Джайдарските овце имат здрава конституция. Характерна особеност на тази порода овце  е тяхното късокрако и разтегнато тяло. Животните имат здрав, добре развит скелет и правилната форма на телосложението.  Овце от Джайдар също се характеризират с широки и дълбоки гърди, прав гръб, добре развити задни части и имат широк и тонизиран курдюк. Повечето животни от тази порода са леко гърбави и с дълги уши. Преобладаващият цвят е черен (65-70%), срещат се червени, кафяви и сиви овце.
Икономически характеристики
Кочовете  Джейдар тежат 100-110 кг, майките – 60-65 кг. Младите имат добра скорозрелост. и скорост на растеж. Живото тегло на агнетата на 4 месечна възраст е 40 – 42 кг.  Живото тегло на възрастна овца преди клане е 65–70 kg, трупа е  с тегло 38–40 kg, рандеман 55–60%.  мазнина от опашката- 10-12 кг, най-добрите овце – 18-20 кг.
Вълната при овцете от Джайдар е груба, руното обикновено съдържа 45-60% пух, преходни влакна – 7-18, други – 20-26 и мъртви влакна  – 9-16%. , Дължината на вълната е  8–11 см. Годишен настриг  от кочове – 2,5–3,5 кг, от овцете майки – 2–3 кг.
Джайдарските овце се характеризират с добра издръжливост. Целогодишно се отглеждат основно на открито на пасищата: през зимата – на пустинни и полупустинни пасища, а през лятото – в равнините, където животните добре пасат и натрупват големи количества мазнини.
Източник:ukr.net

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук