Анализ: Производство сурово мляко: януари-юли 2020 г

0

Най-после бяха публикувани резултатите от преработеното сурово мляко в нашите мандри. Малка част от това мляко е внесено.

Каква е ситуацията до края на месец юли.

В мандрите е влязло и е обработено всичко 437 662 т мляко в т.ч 408 420т. краве мляко и 29 242 т овче, козе и биволско мляко. Цифрите показват намаление на кравето мляко с 1626 т в сравнение с юни и минус 4514 т в сравнение с месец май. Всичко това е съвсем нормално имайки в предвид горещините и по-големия брой отелвания в началото на годината.

В сравнение с миналата година за същия период до края на месец юли имаме в повече преработено 22 460 т мляко и то е за сметка на кравето мляко.
Другите млека са 29 563 т, което е с 321 т по-малко от същия период за миналата година. Тази цифра може да я приемем за истинското производство на овче, козе и биволско мляко, защото нямаме внос на такива млека.

По отношение на млечни продукти имаме намаление на производството на пресни млека, за сметка увеличено производство на заквасени млека, което е съвсем нормално за летния сезон. Количеството на произведените имитиращите продукти се запазват на същите нива от миналите месеци – средно около 1000 т месечно. Тук трябва да се има в предвид, че една част от тези количества се изнасят.

Какви изводи можем да направим:

 • Има голямата опасност да произведем по-малко мляко от миналата година. Резултатите за август и септември ще са още по-лоши, защото горещините са продължителни и жестоки. Сочният фураж е деликатес и въпроса е докога ще го има и ще стигне. Цената на зърното все още е незнайна. Предстой и голямото бракуване на кравите след 2-ри септември. Проблем ще бъде реализацията на бракуваните крави. Това показва в момента пазарът за говеждо месо, където търсенето е ограничено.
 • Една голяма група животни – 15 000 биволици, над 800 000 млечни овце и над
  150 000 кози са дали досега само 29 242 т мляко. Като цифра смешно, а за бранша е направо обидно. Такива количества мляко сме получавали преди много години, когато за селекция и хранене не се е говорило. В същото време претенциите на тези господа са много големи и всичките им искания се изпълняват, но това вероятно скоро ще свърши.
 • Производителите скоро ще изпаднат в цайтнот – липса на фуражи, топлинен стрес, цените на млякото вероятно ще се задържат на това ниво, ниски цени за месото.
 • Като прогноза, в края на годината високи цени за суровото мляко, защото няма да го има.
  Loader Loading...
  EAD Logo Taking too long?
  Reload Reload document
  | Open Open in new tab

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук