Хранене и репродукция при овцете

време за прочит: 2,5 минути

Вторият семинар на Националния форум за овце в Испания се проведе със заглавие „Хранене и репродуктивна ефективност”. В него участваха 354 ветеринари и фермери, които участваха в оживен финален колоквиум, воден от трима експерти. Темата беше изключително интересна, защото фермерите виждат, че има  застой на репродуктивните параметри в много стопанства в сектор. Така че интересът от разработването на нови методи за управление на репродукцията и от познаването на връзката и с други аспекти на управлението на стадото, като храненето,  пряко заедно обуславят добрите  резултати.

Испания – Овцевъдството с нов модел

Ваксините: ключът към превенцията при овцете

Професор Алфонсо Абекия  говори за „Приложения на простагландин при дребните преживни животни“
– Хормонален метод,  който няма традиция при испанските овцевъди. Методът, обаче се приема с голям интерес през последните години, предвид някои ограничения поставени за други методи за прилагане  и предлага много добри резултати, ако се изпълнява следвайки указанията. Това е метод, който трябва да се използва в репродуктивния сезон, а не в анеструса. Той позволява плътна синхронизация и осигурява приемливо ниво на заплодяемост, както с естествено покриване, така и с изкуствено осеменяване.

 Джована Гонзалес ветеринарен техник говори за „Отрицателните ефекти на микотоксините върху функцията на тестисите и качеството на спермата при кочовете. Той изтъкна резултатите от някои проучвания за кочовете отглеждани във фермите и центрове за отглеждане на кочове. Проверките показват, че не се обръща внимание на контрола върху храненето на разплодниците в аспекти, които са тясно свързани с репродуктивната ефективност. По-конкретно, той посочи резултатите, получени във връзка с отрицателните ефекти на микотоксините, по-специално афлатоксина, върху качество на спермата на кочовете. Проучването е проведено върху 32 коча от породата Мерино, на възраст между 12 и 14 месеца.

Енрике Перес  ветеринарен лекар от Националната асоциация на овцевъдите на породата Асаф разработи третата интервенция със заглавие – „Подобряване на резултатите от изкуственото осеменяване: хранене и управление‘. Основно бяха представени резултатите от оперативната група „Подобряване на репродуктивните аспекти в овцефермите в Кастилия и Леон“, които работят за повишаване на заплодяемоста при изкуственото осеменяване. Той изтъкна, че средната заплодяемост от изкуственото осеменяване при Асаф е 42%, въпреки, че при петте най-добри стада заплодяемоста е на 69,3%. Петте най-лоши са на 11%, така че има широк марж на подобрение (+ 70%). Този неуспех е свързан с различни фактори, особено за установяване на адекватна връзка между хранителното ниво и биохимичните параметри по време на осеменяването.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ . Тази втора сесия приключи със следните заключения:

  • Комбинацията от PGF (Prostaglandin F) през ранните фази на развитието на лутеина чрез две отделни дози с интервал от 7 дни, може да бъде подходяща алтернатива за синхронизиране на разгонването преди изкуственото осеменяване.
  • Оптималното време за осеменяване с помощта на тези препарати е 48 часа след втората доза простагландин
  • „Замърсяването” на храната с афлатоксини влияе неблагоприятно на сперматогенезата, жизнеспособността на сперматозоидите и тяхната способност за оплождане.
  • Органичният чистач на микотоксини Mycosorb се представя като ефективно решение, което буферира отрицателните ефекти, които афлатоксина може да окаже върху плодовитостта.
  • Данните показват, че най-добрата заплодяемост се получава при животни на възраст между 12 и 24 месеца. Освен това има постепенен спад с възрастта, особено след 30 месеца.
  • Дните от оагняне до осеменяване са важен фактор за репродуктивните резултати, като най-добрите резултати се получават през осмия месец след ражданета.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук