Фермерите са най-податливи на депресии и самоубийства

време за прочит: 2 минути

Великобритания е шокирана, че всяка седмица, средно един земеделски производител извършва  самоубийство. За фермерите на възраст между 20 и 34 години, самоубийството е дори основната причина за смъртта му. Фондацията за безопасност на земеделието, и британска организация за подпомагане, призовават фермерите, да се грижат по-добре за себе си,  физически и психически.
Много британски фермери страдат от лошо психическо здраве. Понастоящем, това е най-важният здравен въпрос, в британската програма за селско стопанство. Един от всеки четирима британци е диагностициран с психическо заболяване.

По тази причина, Фондацията за безопасност на земеделските стопанства, пое инициативата да повиши осведомеността, за това сред земеделската общност.  Преди всичко, трябва да се създаде откритост, относно значението на психичното здраве. Британските фермери са известни, че обръщат много внимание на своя добитък, култури и машини, но изглежда, че те са далеч по-малко способни да се грижат за себе си и за собственото си благосъстояние.

Консервативно и стигматизиращо
Според Фондацията за безопасност на земеделието, това се влошава от преобладаващите консервативни възгледи в провинцията. За много хора, все още има стигма на психологически проблеми.
“Първата стъпка към подобряване на психическото благополучие може да бъде толкова проста, колкото разговорът с някого”, казват от организацията за помощ.

Стрес и депресия
Депресиите станаха все по-чести в селското стопанство през последните години. Степента на самоубийства сред фермерите, е сред най-високите във всички професионални групи.
Според организацията за помощ, рискът от самоубийство е по-голям и сред тези, които участват в развъждането или угояването на животните; почти два пъти по-висока от средното за Англия. Много земеделски стопани имат стрес, например в резултат на финансови проблеми, причинени от лоши реколти, болести по животните или рязко променящи се продажни цени. Тревогите по отношение на Брекзит, политиката и законодателството, също могат да окажат влияние.
В сектора – с най-лошия статут, за безопасност на всички професионални групи – стреса често е ключов фактор при инциденти, наранявания и болести в стопанствата.
Източник:liverpoolecho.co.uk


стигматизиращо – Силно обществено неодобрение, базирано или кодирано във външни белези; Заклеймяване, остро осъждане, заради някаква не толкова значителна характеристика (от различно естество – културно, физическо, интелектуално и т.н.), която прави даден човек нежелан за общуване.

1 КОМЕНТАР

  1. Заглавието внушава, че фермерът е психически лабилен човек. А дали условията, при които е поставен, не са сред доминиращите причини?!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук