Социолог отглежда 1500 овце

време за прочит: 2,5 минути

Тя поема риска да се занимава с овце и кози, когато е била само на 24 години и когато  няма никакви познания по овцевъдство. Смелостта и се увенча с успех, и днес Лазарина Кардица отглежда 1500 глави, и е един от  основателите на земеделската кооперация на говедата и овцете в Западна Тесалия.

“Взех  фермата на баща си, преди шест години, когато завърших университета  със специалността  социология. Тогава баща ми имаше 700 животни, които заедно с него успяхме да ги направим 1500. Когато реших да напусне Атина и да работя с овце и кози,  си поставих за цел, да увелича броя на овцете. С упорита работа, сътрудничество и проект, успяхме да увеличим стадото на 1500 животни. За да направим това, решихме да обърнем повече внимание на новородените животни.
Ние, също така, отделяме голямо внимание на предотвратяването на болестите при животните /профилактиката/,  а не да чакаме заболяването, и след това  да се мъчим да се справим с него. Ползвайки тази формула успяхме да опазим много агнета и да увеличим стадото.
Реших да се занимавам със селскостопанския сектор, защото когато завърших социологията си, не успях да си намеря работа. Завърших през 2009 г., и  една година стоях по кафенетата. През септември 2010 г.  започнах работа при  баща ми, за да мога да науча повече за овцете.  Въпреки, че специалността ми е съвсем различна, тя ми помогна да разбера света на пазара и неговата експлоатация, да организирам  и планирам  работата си, месеци напред. “

Създаване на кооперация

Лазарина е разбрала  ползите, които една кооперация може да предложи на своите членове. Това е една от причините, през 2012 г. заедно с други земеделски производители в района, повечето от които млади хора,  да решат и  да създадат земеделска кооперация.  Кооперацията работи главно в западната част на Тесалия, а именно префектури Кардица и Трикала.
“Причината да основем сдружението е, да се намалят производствените разходи за фуражи, фармацевтични продукти и всичко друго необходимо за фермата, но също така, ние да  имаме добри цени за продажба на продуктите, които произвеждаме “.

Бъдещи планове

За да съм добре икономически, ще е необходимо да модернизирам оборудването във фермата, за да може  да се намалят разходите по отглеждане на овцете. Също така, като член на кооперацията, ние ще се  се стремим да се модернизира кооперацията в много нива и чрез сътрудничество, да се преговаря за още по-добри цени на пазара. Ние сме  200 души в партньорството, и всеки от нас  изразява своите идеи, за да  избираме по-доброто, и да вървим все по-напред.

О.К.

 

 

 

12 КОМЕНТАРИ

  1. В тези несигурни времена когато много фермери си продсват вече животните какви сдружения и за какво (за кого )

  2. Абе хора, защо не прочетете статията – там е обяснено откъде са ” парите ” , по точно животните.

  3. яха биби за Катар тръгва нашия овчар за агнета търси си пазар а агнетата големи създали му проблеми за проблемите от днес се размина с мер’едес

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук