Необичайни, малко известни млечни продукти – Шубат

време за прочит: 3 минути

Традиционната напитка Шубат е разпространена най-много сред източните народи на Азия, но най-голяма разпространение има в Казахстан и Туркместан. Направена е от натурално камилово мляко. В зависимост от продължителността на стареене, се различават 3 вида – пресният  Шубат е еднодневен, средният  е двудневен и най-силният Шубат е тридневната субстаниция. Най-качественият и вкусен,  се счита този, който е престоял поне три дни.

За да се приготви Шубат, квасът се поставя в кожена торба, след което се прибавя камилско мляко, затваря се добре, и се оставя да ферментира. Крайният продукт трябва да се разбърква добре преди употреба, но да не се разклаща.

Шубат има лечебни свойства: напитката се препоръчва за стомашни язви, астма и туберкулоза. Шубат е полезен при чревни смущения, панкреатични заболявания и проблеми с нервната система. Напитката се счита за полезна поради високото съдържание на макро- и микроелементи, витамини В1, В2, D и С, лактоза и ниско количество казеин. Интересно е, че в Казахстан шубатът може да се намери дори под формата на таблетки и сухи прахове в аптеките. В същото време лечебните му свойства  се запазват в оригиналният си вид, което е направо изумително, установили са казахстанските учени.
През лятото шубатът е една от основните храни на казахите . Поради специфичните изисквания за приготвянето й и факта, че е изключително нетрайна, шубатът представлява голямо предизвикателство за търговците, които искат да я изнасят извън Казахстан или Туркменистан или региона, за консумация в други държави.
Пътешественици описват освежителния ефект и начина на приготвяне на шубатът: „Една от позитивните страни, с които блести туркменската кухня, са млечните храни, приготвени от краве и камилско мляко. Вкусих известния шубат, ферментирало камилско мляко, и то се оказа прекрасно освежаващо средство в ужасната жега. За да се приготви шубат, сметаната се отделя от млякото, а млякото се разрежда с вода и се оставя да ферментира леко. (От отделената сметана, когато също е леко ферментирала, се прави агаран – засищащ, гъст и изключително хранителен деликатес.)”

Установено е, че камилското мляко не се подкиселява при температура под 10° C и така издържа до 72 часа. При 30° C млякото се подкиселява за около 8 часа, в сравнение с кравето мляко, което се подкиселява в рамките на 3 часа при температура от 30° C. Сравнението между състава на камилското мляко и камилския чал е както следва

Камилско мляко Шубат
Киселинност 18° 28°
Мазнини 4,3% 4,3%
Лактоза 2,75% 1,32%
Сухо вещество, различно от мазнини 8,2% 6,6%
Етилов алкохол 1,1%
Аскорбинова киселина 5,6 mg% 4,8 mg%

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук