Рога и копита: Суеверието

Какво е суеверие:
Суеверието (от всуеверие – „вярване на всичко, а не на Светото писание“) е вярване в свръхестествени сили като двигател на събитията. По своята същност суеверието е предразсъдъкповериезаблуда, че такива сили съществуват и могат да бъдат регулирани и повлияни. Проявява се в носенето на талисмани, правене на магии, избягване на числото 13, страх от черни котки и други подобни.-Уикипедия.
Какво значи „суеверие” според книгата  Суеверия сред днешните  християни
 Думата „суеверие” произлиза от старобългарски, а ко­ре­нът „суе” означава „празно, напусто, безмислено, без­по­лез­но”.  Следователно „суеверие” значи „праз­но­­верие”, т.е. празна, безмислена, безполезна вяра.  Суеверието е особено състояние на човешко възприемане на някои събития, което не зависи нито от нивото на ин­те­лек­та, нито от светското образование. Често пъти големи уче­ни се явяват суеверни хора.

Преди известно време, посетихме една овцеферма, в която агнилната кампания бе в разгара си. Агнета колкото искаш. И в боксовете, и в агнярника, че дори и в стаята на гледачите. Нека да има, дано да ги опазят. Направи ни впечатление, че доста агнета бяха вързани с червени конци на врата, а други бяха белязани с червен спрей. На нашия въпрос, защо е така, фермера ни отговори, че първите му няколко агнета умрели и се наложило да връзва червените конци и да не дава да ги гледат чужди хора.

Определено нашите фермери са суеверни, без значение дали са малки, големи или средни. Това не го показват открито ,но всеки си има определени ритуали при многобройните ситуации с -които се сблъсква всеки ден.

Суеверията са интересна тема за разговор, но вярването в бабини деветини, може направо да превърне ежедневието ви мъка. Лисването на вода, когато почва учебната година на детето или вие отивате на важна среща, изглежда безобидно. Какво обаче ще кажете за хората, които винаги обуват първо дясната си обувка и пак с десния крак прекрачват прага на вратата си, за да не им тръгне на лошо деня. Ето и още мистични поверия, които могат направо да ви изумят.

– Ако нещо се загуби или не можете да го намерите, завържете крака на масата с кърпа и кажете: “Дяволе, дяволе, поиграй си и пак го върни”.

– Ако от масата падне вилица или лъжица ­ ще дойде жена на гости. Ако падне нож ­ ще дойде мъж.

– Ако печеш домашен хляб, винаги правете кръст върху тестото, за да изгониш злите сили. Според много старо суеверие е много лош късмет да откриеш дупка в хляб, когато го разкъсаш.

– Ако падне лук върху пода, ще изхвърлиш късмета си. Винаги събирай обелките от лука в отделна торбичка.

– Разбъркването на чая ви по посока на часовниковата стрелка ще провокира неприятности. Друго поверие гласи, че ако слагаш захар, а не мед в чая, никога няма да се омъжиш

– Евреите вярват, че яденето на яйце с два жълтъка ще ви благослови с много деца. В Европа някои земеделски производители „засаждат“ яйца в своите полета или хвърлят яйчени черупки между редиците на културите, за да осигурят добра реколта.

– Никога не режи спагетите в чинията си, защото така ще отрежеш късмета и дълголетието си.

– Дания -Счупените съдове се събират и запазват през цялата година, за да бъдат хвърлени в къщите на приятелите и семейството в навечерието на Нова година. С колкото по-голяма купчина от счупен порцелан разполагаш, толкова по-голям късмет ще имат онези, в чиято къща си го стоварила.

– Руанда – Жените нямат право да ядат козе месо, защото може да им пораснат косми по лицето и по-лошото: да станат много упорити.

– Древно поверие, което идва от Великобритания твърди, че ако първата дума, която кажете на първото число от месеца е “rabbit” (заек), повторена два пъти и последното, което кажете преди да заспите е “tabbar”, (заек на обратно), отново два пъти, ще имате невероятен късмет.

– Да почукаме на дърво – това поверие е разпространено в цяла Европа. Вярването идва още от езически времена, когато се е смятало, че дърветата са обитавани от добри духове.

– Русия: ако оставиш празна стъклена бутилка на земята, ще привлечеш късмета. Легендата твърди, че поверието идва от група руски офицери, които живеели в Париж през 19 век. Те оставяли изпитите бутилки шампанско под масата. След време, когато останали без пари, те успели да разменят празните бутилки и отново да си купят шампанско.

– Според хиндусите да подстрижеш косата си в събота носи нещастие.

– Отново в Индия се смята, че ако си режете ноктите в петък вечерта ще ви преследва лош късмет.

– Чесънът не е просто страхотна добавка за подправяне на храната и предпазване от настинки, но и пази от лоши настроения. Чесънът също има мощен възпиращ ефект върху демоните, върколаците и вампирите, ако вярвате в тях.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

1 КОМЕНТАР

  1. da vazmojno e imam poznat koito otglejda kravi edna vecher byahme zaveli deteto da vidi teletata i nyakakav doide za mlyako sled kato si tragna sobstvenika izvadi butilka s svetena voda i napraska vsichki jivotni.choveka imal loshi ochi zatova praskal

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук