А2 мляко: защо и как да го развъждаме

време за прочит: 4 минути

За A2 мляко се казва, че е по-лесно смилаемо от конвенционалното мляко.

Млякото от крави, които генетично синтезират A2 бета казеин вместо A1 бета казеин, се смята, че е по-лесно усвоимо за някои хора.
Маркетингът на A2 млякото обаче все още не се е утвърдил в Европа.

Настоящата хранителна тенденция показва, че потребителите са готови да харчат повече пари за „здравословни“ храни. В средносрочен и дългосрочен план обаче, млякото А2 може също да създаде неизползван пазарен потенциал в Европа.

Генетиката е единственият влияещ фактор върху производството на мляко А2. При подходящо развъждане (използване на бикове A2A2 и селекция) стадото може да бъде превърнато в генетично чист ген вариант A2A2 в дългосрочен план.

Така нареченото „A2 мляко“ все още не е разпространено в Европа. Една от причините за това е липсата на научни доказателства, че бета казеинът А2 е очевидно по-лесно усвоим за някои хора. Независимо от това, вече има мандри в Германия, които обмислят да продават мляко A2.

Компанията “The A2 Milk Company”, която произвежда мляко A2 в Нова Зеландия от 2000 г., е пионер в производството му.

Те също продават мляко A2 в Австралия, Китай, Сингапур и САЩ.

В Холандия, Jerseys (Holland Jersey) мляко A2 се продава в около 550 супермаркета. Цената на литър е между 1,80 и 2,00 евро.

В Швейцария някои мандри плащат повече за мляко A2, отколкото за био мляко.

Какво е A2 мляко?
Млякото А2 се различава от конвенционалното (А1) мляко по отношение на бета казеина. Групата на казеините съставлява най-голямата част от протеиновата фракция в млякото. Бета-казеинът може да се предлага в два различни варианта, А1-бета-казеин или А2-бета-казеин. Различните протеини от своя страна се държат различно по време на храносмилането в човешкия чревен тракт.

Кравата може да произведе или тип А1, или тип А2, или и двата вида, в зависимост от генетичния си състав. Разликата между A1 и A2 бета казеин е във веригата на аминокиселините. Първоначално всички крави трябва да са произвеждали мляко A2. Благодарение на генната мутация, вариантът на гена на А1 все повече получава приемане чрез опитомяване на млечни крави.

Приема се, че „нормалният“ вариант на бета-казеин А1 има отрицателни ефекти върху човешкото здраве.

За млякото от кравите, които генетично синтезират А2-бета-казеин вместо А1-бета-казеин, се приема, че е по-смилаемо за някои хора (например с диабет). Според теория от Китай, също се казва, че А1 млякото насърчава непоносимост към лактоза, а А2 млякото, от друга страна, има тенденция да бъде по-усвоимо при непоносимост към лактоза.

Генетиката е единственият влияещ фактор
Преминаването към производството на чисто А2 мляко не е лесно. Развъждането за правилните гени е единственият начин.

За по-късен маркетинг има смисъл да се отглежда цялото стадо в дългосрочен план. Трябва да се използват само бикове, които са носители на A2A2 (хомозиготни).

В RinderAllianz около 50% от предлаганите бикове за осеменяване носят варианта A2A2.

Това включва както геномни млади бикове, така и доказани дъщери. В допълнение към чифтосването, женската страна може да бъде избрана след подходящо изследване (например геномно типизиране). Състоянието A2 може да бъде показано и за генетично типизирани разплодни бикове.

Около 40% от всички крави Холщайн носят гена A2A2

Делът на животните, носители на A2A2 в популацията, се различава в зависимост от млечната порода. С около 55% от всички крави, които носят гена A2A2, делът в популацията на Холщайн е доста нисък.

При 71% делът на говедата от симентал е значително по-висок. Породата Guerney се откроява с 96% A2A2 животни.

Тъй като генният вариант за A2 мляко не се наследява доминиращо, има смесени форми и под-варианти. В Холщайн генът A2 е представен предимно, но рядко в чист вид.

Как да тествам кравите си за вариант на ген A2A2?
За да се пусне на пазара мляко А2 или преди всичко да се направи преглед на състоянието на собственото стадо, всички отделни животни трябва да бъдат тествани за генния вариант. Има три начина за това:

  1. Проба от мляко
    Състоянието на A2 на животно може да се провери с помощта на проба от мляко.
  1. Кръвен тест
    В допълнение към млякото, генният вариант може да бъде изследван и чрез кръвта или тъканите на кравата. Сигурността е 100%.
  1. Геномно типизиране
    Геномното типизиране е третата възможност за изследване състоянието на A2 на собственото стадо. И тук може да се предположи 100% сигурност.

В сравнение с млякото или кръвната проба, геномното изследване има предимството, че в допълнение към състоянието на А2, предоставя множество други данни за животното. В допълнение, цялото типизиране на стадото осигурява преглед на стадото и може да служи като инструмент за управление в областта на чифтосването, селекцията, маркетинга и контрола. Геномното типизиране не е възможно при кръстосани животни.

Заключение: Съществуващи възможности, но съмнително бъдеще

Мненията за A2 млякото са много различни. Липсата на научни доказателства е проблематична. По принцип има възможности за маркетинг, но засега повече извън ЕС. В средносрочен до дългосрочен план обаче, млякото A2 може също да създаде неизползван пазарен потенциал в Европа, което може да се отрази на цената на млякото. Млякото A2 може да бъде (все още) уникална маркетингова стратегия за директни търговци.

Настоящата хранителна тенденция показва, че потребителите са готови да харчат повече пари за „здравословни“ храни. Но: Прекалените дискусии относно съвместимостта на млякото също могат да бъдат вредни. Ако в крайна сметка бъде направено драстично разграничение между “добро” и “лошо” мляко, това може да се превърне в проблем за пускането на пазара на “нормално” А1 мляко.

Д-р Ян Кьорте
RinderAllianz

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук