Ваксините: ключът към превенцията при овцете

0

време за прочит: 3 минути

Както вече писахме в материала

Испания – Овцевъдството с нов модел

се разбра, че испанските овцевъди са провели редица семинари, които са били посетени от над 1800 овцевъда. Ще се опитаме накратко да ви запознаем какво са обсъждали испанците по време на всеки семинар.
Днес ще се спрем на ваксинирането на овцете.

Генералния  директор на здравеопазването на животните, откри  22-ро то издание на Форума с призив за оптимизъм, като гарантира, че след няколко неописуеми години  с непрекъснат спад, сега са налице условията за възраждане на овцевъдството в Испания, което отново може да достигне великолепието на най-добрите си времена.
Г-н Алманса говори за предизвикателствата подобряване на здравето на овцете в близко бъдеще, като изтъкна, че ключовата дума е биосигурността.  – “Тъй като, болестта, която се лекува най-добре и е най-евтината във всяка ферма за овце, е тази, която не може да влезе. Това ще наложи промяна на някои от настоящите системи за управление и дори структурата на много стопанства – посочи той, – но ще си струва усилията”.

■■ Ваксините, ключът към превенцията в здравето на овцете

Лекциите бяха изнесени от трима специалисти и изслушани от 362 овцевъди и специалисти.  Лекторите описаха сложността на разработването на ваксина, за да се осигурят на потребителите най-високите нива на ефективност и безопасност и подчертаха необходимостта от засилване на превантивния подход при управлението на здравето на стадото , засилване на използването на ваксини.

Тази първа сесия приключи със следните заключения:

  • Биосигурността е основният инструмент за здравето на бъдещето, тъй като болестта, която се лекува най-добре и е най-евтината във всяка овцеферма, е тази, която не може да влезе.
  • Ще е необходимо да се модифицират някои от съществуващите системи за управление и дори структурата на много стопанства, но ще си струва усилията, защото това ще помогне за решаването на две от основните предизвикателства пред сектора: износ и намаляване на употребата на антибиотици
  • Имунитетът е ключът към здравето на бъдещето и ваксините играят ключова роля в неговото развитие, което ще става все по-важно всеки ден
  • Разработването на ваксина е бавен процес, който натрупва голям обем от знания и експерименти, за да се гарантира нейната ефективност и безопасност.
  • Има много фактори, които влияят върху имунологията, както при хора, така и при животни, и ние винаги работим с цел да произвеждаме ваксини, които са многостранни и се адаптират към различните условия на работа в тази област.
  • Няма стандартна програма за всички ферми. Програмата за ваксинация трябва да бъде адаптирана към всяка ферма.
  • Целта на програмата за ваксинация трябва да бъде профилактика на заболяването. Не трябва да се подхожда от лечебна гледна точка.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук