Породата Zwartbles

време за прочит: 3 минути

В статията

За агне от породата Zwartbles се чака около шест месеца

ви обещахме да  разкажем за породата Zwartbles. Това  е порода  с произход от Friesland района на северна Нидерландия. Овцете са  се използвала предимно за производство на овче мляко, както и за агнешко и овнешко месо. Овцете често са се отглеждали  със стадата от млечни говеда.

Историята на Zwartbles, като порода, започва в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Смята се, че породата Zwartbles е произлязла от сравнително голяма порода овце, наречена Schoonebeker, която е пасла на земите в Североизточна Холандия

Поради промените в селскостопанските практики, числеността на овцете от породата до 1978 г. намалява до около 500 животни, като само около 250 от тях са имали чистокръвни качества на Zwartbles. По-голямата част от овцете са се  отглеждани само от шест животновъди с между 10 и 55 разплодни овце. Бройките започват да се увеличават в края на 70-те години на миналия век, главно поради интереса – хоби към породата. През 1985 г. редица холандски животновъди започват да водят родословна книга за стадо Zwartbles.

Първите Zwartbles са внесени в Обединеното кралство в началото на 90-те години.  Zwartbles сега се използват главно за производство на разплодни агнета, месо и вълна. Живеейки в студените, влажни и  ветровити район на Нидерландия, породата лесно се адаптира към климата на Обединеното кралство. Тази порода става все по-популярна както при  дребните стопани, така и при търговските фермери. През 1995 г. е създадена Асоциацията на овцете Zwartbles и както се казва „Останалото е история“, като през 2014 г.вече  са регистрирани около 700 стада и около 12 500 регистрирани животни.

Във Великобритания с кочове Zwartbles се кръстосват  овце от други породи, за да произвеждат агнета за месо. Агнетата от тези кръстоски са винаги черни, но понякога може да имат малко бяло на главата. Zwartbles овцете се съчетават добре с други породи. В много селскостопански изложения във Великобритания сега се провеждат часове за Zwartbles. Вълната на тези животни често е остригвана, за да намали топлината от слънцето.
Родените през януари агнета обикновено са готови до 10 седмици и тежат 40 кг. Чистокръвните  мъжки агнета Zwartbles, продавани за клане, достигат 40-50 кг за 12-14 седмици.

Кои са по важните забележителни черти от стандарта на породата.

 – Опашките трябва да са прави и да имат лесно забележим бял връх, който не трябва да се простира на повече от ½ нагоре по дължината на опашката.

 – Две до четири бели чорапа на краката – ако са само два, те трябва да са на задните крака. Чорапът трябва да обгърне крака и да докосне копито на едно или повече места. Чорапите  не трябва да са над коляното или скакателната става.

– Не трябва да има бяло в руното, по ушите или корема.

Височина:     Идеалната височина за възрастните  при  холката е
– овце от 75 см и кочове от 85 см.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук