Обществото и животновъдите срещу отпадъците

време за прочит: 3,5 минути

Една от най-неприятните думи използвана в нашия език е “бунище” или “сметище”.
унѝще – Място, където се изхвърлят тор, смет и други боклуци/.

След като спасихме преди години кравата Пенка, и се събраха в нейна защита над 30 000 подписа, ние ще ви запознаем със съдбата на десетки други животни, които са подложени на всекидневна опасност за живота им, без да имат смъртна присъда.
Става дума за безразборно изхвърляните отпадъци от нас, където ни видят очите /разбира се, не всички правят така/.
Навсякъде покрай населените места, има място където „ нелегално” се изхвърля какво ли не. От пирони до бомби. Голяма част от селскостопанските животни излизат на паша, минават покрай такива бунища, и за много от тях това е последната им спокойна разходка. Десетки животни умират вследствие на погълнати железни или други предмети, намиращи се на нерагламентираните бунища. Кой носи отговорността за това, почти винаги това е само един – кмета. Независимо от това, че всички знаят, кой е изхвърлил боклука, се мълчи, защото следващия път ще изхвърли боклуците и някой от мълчащите братя.
И така, по  метода на редуването, бунищата се пълнят, кравите и овцете умират. Следва пълната индеферентност на обществото, мълчанието на природозащитницие /разбира се, пистите на Банско са по интересни/, контролните органи и др. привърженици на свободното мигриране на боклуците. У нас все още нямаме изследвания в тази връзка, но можем да ползваме чужда информация.

В Холандия е създадена  гореща линия  за млекопроизводителите, които губят животни в резултат на отпадъците.  Изхвърляните отпадъци – например консервени кутии, пластмасови  режещи предмети и  др. подобни,  могат да влязат в ямите със силаж  и  след това да наранят кравите. Какъв брой животни  стават жертва на такива инциденти всяка година, не е ясно.
Но подозрението е, че размерът на проблема е доста голям. Особено след като холандски студент е провел проучване в 145 говедовъдни  ферми. Повече от две трети от земеделските стопани съобщават, че са имали една болна крава през последните пет години  поради порязване. Фермерите изчисляват, че отпадъците са причината за 80% от случаите.  За вътрешно нараняване на кравите, и много пъти имащо фатален край.
В Холандия 12 000 крави, всяка година имат проблеми от отпадъци. Ето защо   стартира кампания, за привличане на вниманието на обществеността към рисковете от  забраненото и нелегално изхвърляне на кутии и други отпадъци.

Така че, нашия призив е – нека така, както спасихме кравата Пенка, нека се намесим по някакъв начин, да спасим всички тези животни, които умират от чуждо тяло или рани. Една много по-болезнена смърт, отколкото  на тези „осъдени” на смърт.

Ако имате снимки, или данни за хора изхвърлящи безразборно отпадъци извън населените места, сигнализирайте ни, изпратете ни снимките. Ще направим подписка за спасяването на хиляди крави и овце, и защита на нашата природа.
Овцевъд & Козевъд

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. ХАХА ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ.ПО ДОБРЕ ДА НЯМА ЖИВОТНИ САМО ОТПАДЪЦИИИИИЙ.ВСЕКИ КМЕТ ЗНАЕ .АМА ЕВРОПА ТОЕСТ БЪЛГАРИЯ НЕГИ ИНТЕРЕСУВАТ ОПРАВНИЦИТЕ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук