Световните гиганти

0

време за прочит: 3 минути

Бразилската компания JBS, най-големият преработвател на говеждо и свинско месо в света, планира да закупи второто по големина предприятие за преработка на агнешко месо в Съединените щати и да го използва вместо това за преработка на говеждо месо, привличайки безпокойство от фермери, законодатели и защитници на доверието.

Заводът, който е базиран в Колорадо, преработва около 350 000 агнета всяка година. В центъра на овцевъдната промишленост в страната липсват всякакви други съоръжения със сравними размери, което означава, че нейното затваряне би могло да удържи западните производители на агне, без никъде да обработват добитъка си. При всякакви обстоятелства подобна загуба би била пагубна, но времето е особено жестоко, тъй като агнешката промишленост вече се опитваше от нарушения, свързани с пандемията.

Наред с последствията за фермерите, заинтересованите страни имат опасения за това, което придобиването би означавало суверенитет на храните, търговия и пазарна мощ. JBS USA, местният филиал на JBS, вече контролира 18,5 процента от говеждото производство. То и компанията-майка му имат жестока репутация, като се твърди, че предизвикват обезлесяване в Амазонка, подкупват здравните служители да пренебрегват антисанитарните практики, определят цените и не успяват да защитят работниците. Чрез разширяване на капацитета си за преработка на говеждо месо в САЩ, тази проблемна корпорация би могла да поиска още по-голям дял в индустрията.

Важно е също да се отбележи, че JBS е един от най-големите вносители на агнешко месо в САЩ, като предотвратява вътрешната преработка, може да се позиционира за увеличаване на износа на агнешко месо, както група републикански законодатели посочи в писмо, изпратено миналата седмица.

„Чрез тази придобивка JBS ще елиминира основен вътрешен конкурент в региона и би могъл да замени значителни количества от агнешкото агнешко месо с вносен продукт“ –  се казва в писмото.
Законодателите призоваха Министерството на правосъдието „незабавно да започне разследване на тази придобивка и да поискат JBS да прекрати всякакви необратими действия, които биха могли да навредят на способността на американските животновъди за овце да пускат продуктите си на пазара“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук