Големите са си големи

време за прочит: 1,5 минута

Сега е време за жътва. То зърното го няма, но има субсидии, помощи и още куп програми, в което няма нищо лошо. Само да стигнат на точното място, в точното време и помогнат на животновъдите.
Не само у нас дните са напрегнати. Нали се разделя баницата, както се казва. Всеки иска, всеки доказва, че на него дават най-малко и е подценен. Изправиха се един срещу друг фермери животновъди срещу зеленчукопроизводители. Говедовъди срущу овцевъди и биволовъди.

Не си мислете, че в другите страни е по-различно. В Румъния дадоха по пет лей на овца /малко над 2 лева/. Овцевъдите скочиха и искат още. Отговорът на министерството бе – 7 лей, овцевъдите искат по 10 евро.
Нашите си мълчат защото ще получат по-добри субсидии. Не само това, но ще ги получат още тази година, а румънците следващата.

За големите ферми бе предвидено за загубите от пандемията Covid-19, първоначално да получат до 7000 евро. Но големите пак доказаха, че са големи и преди няколко дни бе пуснат проект на Наредба за подпомагане на големите ферми до 100 000 евро. Държавната помощ ще бъде от 100 евро за крава. Притежаването на поне 100 крави обаче е задължително условие за получаване на помощ. Става дума за Румъния, да не почнем пак да пустосваме нашите големи фермери.

По този начин средните ферми с по-малко от 100 глави добитък са изключени от тази помощ. Според проекта на спешната наредба помощта от 100 евро /глава крава се отпуска само на големи ферми за добитък. Малките стопанства със среден размер, които имат по-малко от 100 глави добитък, не отговарят на изискванията за 100 евро на глава крава.
Държавната помощ се предоставя на бенефициенти, които имат най-малко 100 възрастни крави, регистрирани в Национален регистър на стопанствата на 1 юли 2020 г

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук