Рога и копита: – Гръцката “Фета” има 489 различни протеини

„Войната“ за придобиването на някои наименования на млечни продукти, известни по Света, никога не е спирала. Дори миналата година имаше една европейска държава, която се опита да вземе имената на някои млечни продукти, характерни като производство за Гърция. Освен това, започва и новия сезон за производството на гръцкото сирене Фета – знаете, че в оргинал то се прави от овче и козе мляко и една реклама само ще помогне за по-бързата продажба на това сирене.

Изследователите от Академията за биомедицински изследвания – Атина изследваха, анализираха  и декодираха  за първи път, на молекулярно ниво, съдържанието, стойността и хранителните свойства на сиренето Фета.

Това стана след анализи със спектрометри с висока резолюция и разнообразие от представителни проби, от всички части на Гърция, произвеждащи Feta със “Защитено наименование за произход” – ЗНП. По този начин се идентифицираха  всички протеини и пептиди, които се съдържат в сиренето.

Установи се, че пробите от ЗНП от всички части на  страната, съдържат общо 489 различни протеини, което  прави сиренето, едно от най-богатите на протеини сирена в света.

Тези 489 протеини са “идентичността” на гръцката фета и принадлежат към различни групи биоактивни протеини.  Те включват протеини, които са свързани с регулиране на имунната система, с антимикробна активност, както и с протеини, които контролират микробното съдържание на червата.
Идентифицирани са няколко протеина, свързани с витамини, като например D, който е отговорен за транспортирането на калция в костите, витамин В12, отговорен за транспортирането и усвояването на желязо и други микроелементи. В гръцката Фета също са открити протеини, свързани с функционирането на нервната система, бъбречните функции и протеини за метаболизма на холестерола и кръвното налягане. Отделно от гарантирането на висока хранителна стойност на гръцката Фета, въз основа на резултатите от научните изследвания, е разработен нов метод за проследяване на използваното мляко. Този метод позволява  да се определи наличието на измама и определянето на произхода на фета – дали отговаря на  гръцкото  наименование за произход.

Източник: RES-EAP

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук