Гии – различното масло

време за прочит: 5 минути

Гии е най-висококачествената мазнина за консумация от човека. Гии не променя свойствата си при термична обработка и е незаменимо при готвене. То е изградено от специални мастни киселини, които много точно наподобяват тези в клетъчната стена на човешките клетки. Когато храна или лекарство е приготвено с Гии, то много лесно се усвоява от организма. Клетките свободно се отварят и приемат естествено всичко, което Гии им е донесло. Затова се знае, че Гии е способно да лекува и подхранва организма на клетъчно ниво. В Аюрведа, Гии е много предпочитано за приготвяне на лекарства.

Гии е лесно за храносмилане, хидратира и смазва органите в дълбочина, подобрява зрението и сетивните органи, подмладява кожата и придава блясък на косата. Гии е единствената мазнина, която подобрява работата на храносмилателната система като засилва метаболизма и повишава апетита. Действа като лубрикант в червата и помага на отделителната система.
Гии има свойствата да подхранва тъканите, костите и мускулите в дълбочина и е предпочитан вариант за масаж. Приемано вътрешно с храната в съчетание с външно масажиране е отличен начин за възстановяване след раждане. Гии се ползва за масаж на новородени бебета, за да растат здрави и силни. Има свойството да подхранва нервната система и по-специално миелиновата обвивка на невроните.

Гии има алкализираща функция, докато маслото има лек киселинен характер в организма. От направените изследвания в последните години се вижда, че Гии балансира нивата на холестерол и е отлично за сърцето и кръвоносните съдове.
Гии е било добре познато в България. Наричано е топено масло, запържено масло или пречистено масло и се е ползвало от народа за да не се разваля чистото масло. Рецепти от преди освобождението от турско Робство показват, че по-заможните са използвали гии за готвене, а по-бедните свинска мас. Много хора по селата все още си правят гии без да го наричат по този начин.

Гии се приготвя от краве мляко, преминава в чисто масло, а след това се превръща в Гии като се елиминират водата и белтъците, а остава само чистата мазнина – благинката от кравичката в най-чистата си форма. Правенето на Гии от масло не е сложно и изисква само добро настроение и желание. източник:Аюрведа

ПРИГОТВЯНЕ  НА  ГИИ

Време за готвене: 40 минути

Съставки: 1кг висококачествено неосолено краве масло, най-добре домашно. Ако не можете да намерите домашно, ползвайте немските масла с поне 82% масленост.

Метод на приготвяне:
Сложете маслото в тенджера с дебело дъно, най-добре от чугун, и гответе на слаб огън без да покривате с капак. Докато се готви, гиито ще започне да се пени, а на дъното ще се образуват малки топчета от отделящия се белтък. Разбърквайте го често, тъй като може лесно да загори. След известно време ще се избистри и ще придобие приятен кехлибарен цвят. Течността ще спре да бълбука и това е знак, че е готово. Друг начин да се провери дали гиито е готово е, като потопим хартиена салфетка в течността и я запалим. Ако не се чува пукане, значи водата се е изпарила. Оставете да се поохлади леко и го прецедете в стъклен съд. Белтъците, които останат в цедката могат да се смесят с малко кафява захар и да се хапнат като десерт. От 1кг масло се получава към 800мл гии.

Гии може да се съхранява в кухненския шкаф когато е добре затворено и няма нужда да се държи в хладилник. С времето подобрява качествата си и практически няма срок на годност. Гии  е подходяща за ежедневна употреба. Тъй като то не променя свойствата си при нагряване, това го прави идеална мазнина за всякакъв тип готвене. Някои от Аюрведичните му свойства са, че подобрява храносмилането и усвояването на веществата, подобрява паметта и овлажнява кожата и съединителната тъкан, и прави тялото подвижно и пластично. Гии се използва също и като масажно масло. 

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

9 КОМЕНТАРИ

 1. Баба ми го правеше и само с това готвеше ,но преди 30 и повече години .Спомням си като дете ,че се чудих какво е това странно масло ,но всички нейни манджички бяха ужасно вкусни

 2. Много интересно четиво! А дали ще помогне при кожни раздазнения и бебешка екзема? Мисля че ще пробвам

 3. Само който е опитал от това масло,може да знае какво е това.Няма продукт в магазина който да замени домашно произведено масло.

 4. Това масло майка ми го приготвяше в къщи от купеното и закусвах с него в моето детство.Нищо ново.

 5. На 50г съм и помня като дете,баба ми само така правеше маслото.
  Какво Ги…хайде не полудявайте моля!

 6. Препържено масло. Когато бях малък прясното масло бабите ми го ползваха до седмица, след което го препържваха и след това можеше да се яде или готви с него през цялата останала година. Все пак от овцете масло се добива не целогодишно, а само през времето от май до юли.
  Така че – нищо ново под слънцето! Яли сме го преди време, забравили сме го с унищожаване на родното животновъдство и сега се появява под непознато име. Същата работа както с вълчето грозде или мерджан, което се “появи” като годжи бери…

 7. Забравено е,защото не ни се е налагало да го съхраняваме без хладилници

 8. Маслото Гии не е нищо друго, освен термично обработено. В Индия, заради климатичните условия /високи температури/ и липсата в миналото на хладилници в селските райони, отдавна се извършва топлинна обработка на биволското масло, което има голяма трайност и без хладилник и което е известно като Гии. А за това, че му се приписват чудодейни свойства си е пълна заблуда. Просто това си е кулинарно масло, нищо повече.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук