Породата Меринос д’Арлес

Време за чeтeне: 3,5 минути

През 1786 г. френският император Луи XVI поискал от испанската корона разрешението да внесе стадо от известната порода Мерино. По това време породата я имало само в Испания и векове наред е било забранено изнасянето ú, като наказанието за нарушаване на тази забрана е била смъртна присъда.
На 12 октомври 1786 г. първите животни пристигат в Националната бергерия в Рамбулиет и слагат основаването на известната Френска порода Мерино. Успехът насърчава създаването на други регионални центрове за развъждане и.

Кръстосването на местните овце с кочове Мерино в района на гр. Арл  е предпоставка за създаването и на френската порода Меринос д’Арлес.

Какво е състоянието на тази порода в момента.

  • Наличен брой овце 260 000;
  • 18 ферми в мониторинг на резултатите /под селекционен контрол/;
  • 13 053 под селекционен контрол;
  • 715 бр. осеменявания;
  • Тегло на възрастни овце: 60-80 кг;
  • Тегло на кочове:70-90 кг;
  • Тегло на възраст 30 дни (единични мъжки) от 12,1 кг

Меринос д’Арлес  произхожда от равнината на Крау и е 90% локализирана в района на Прованс-Алпи-Лазурен бряг.
Основната система за отглеждане на тази порода, се характеризира с диета, която се основава почти изключително на паша. Управлението на стадото е организирано около цикъл, който редува голямо преселване от юни до октомври в целия алпийски масив на пасищни  ливади.  Стадата се движат с еволюцията на растителността. Арлеската мериноска овца  има  способността  да мобилизира резервите си и по този начин да подпомага промените на дажбите (като количество и качество). Качеството на мериносовото руно е естествена бариера срещу климатичните агресии (дъжд, студ, топлинна вълна) в планините, но и през зимния сезон в долините.Инстинкта и поведението  на тази порода, позволява отглеждането им  в стада от няколко хиляди глави: това е една от породите, при които размерът на стадата е най-голям (средно 700 животни). Периодът на раждането обикновено се осъществява преди излизането на планинските пасища, но естествената способност за сезонно приспособяване на овцете позволява и второ агнене по време на спускането към равнините. Тъй като агнетата могат да се раждат в различно време на годината и при много различни климатични условия, има много разнообразни производства, вариращи от бозаене до угояване.

Генетичният подбор се извършва предимно на базата на мъжките животни и новото потомство. И се избират въз основа на представянето на техните родители.
Основните цели на програмата за развъждане  е за запазване на характеристиките на породата (обща морфология на животното, качество на вълната, качество и финес на вълната, здравина ) подобряване на майчините качества, млечността и плодовитостта на овцете и накрая подобряването на устойчивостта на скрейпи.


Мерино е порода овце с много обилно руно, от което се получава много фина и топла вълна. Ако родината на породата  е Испания, днес основните стопанства са в Австралия, която концентрира около 80% от световното производство на мериносова вълна, както и в Африка в Южна и Нова Зеландия. Във Франция две породи споделят пазара: мериносът Rambouillet Merino, който сега има само едно стадо, и Arles Merino, който има около 260 000 овце. Една мериноска овца произвежда между 4,5 кг и 9 кг вълна годишно.
Качество и грижа за мериносова вълна

Мериносовата вълна е три пъти по-фина от традиционната овча вълна (15 до 20 микрометра срещу 60 микрометра), което й придава ненадмината гъвкавост и мекота. Италианският луксозен производител Lors Piana дори държи рекорда за най-добра вълна в света с усукано влакно с диаметър 10,9 микрометра, петнадесет пъти по-малко от косъм.

Благодарение на своите терморегулиращи и антибактериални свойства, мериносовата вълна е особено подходяща произ-водство на дрехи за спорт на открито, като туризъм или бягане. Тя може също така да се нарече и “втора кожа” когато от нея е направен дебел пуловер и подходящ дори за чувствителна кожа. Пуловер от мериносова вълна може да се пере на ръка или в машината със специална програма за „деликатно бельо“. Не трябва да се разстила върху закачалка, а да се изсушава плоско, защото ще има тенденция да се деформира.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук