Козите на Франция

време за четене: 2 минути

Козите на Франция попълват разнообразието на френските сирена със млякото си. Техният брой никак не е малък, но впечатление прави това че над 60% от тях са от млечно направление.

Какво показва статистиката за козето стадо на Франция:

  • 3-то по големина стадо на Европейския съюз
  • 1,3 милиона глави
  • 839 000 млечни кози
  • 264040 кози под официален контрол за млечна продуктивност
  • Средно производство за всички породи от 910 кг за лактация (за 298 дни)
  • млечни породи в развъдните програми.
  • млечни породи в програми за опазване.
  • 1 порода в програма за опазване.
Породите  които дават основните количества мляко са Саанска и Алпийска, допълнени с Поатевинска коза, Пиренейска коза, Ангорска коза, Корсиканска коза, Rove и Fossés. С първите две породи много от нашите читатели са запознати

Саанска коза (Saanen)  и Алпийска коза

Интересно ще бъде за нашите читатели да се запознаят с другите породи  кози на Франция. Водеща при тях е Корсиканската коза. Броят на козите майки е 28 000 и се отглеждат в 200 ферми.

Корсиканската коза успя да запази числеността си благодарение на изолацията на породата на острова. Корсиканската коза има дълъг косъм и може да има всички цветове. Здрава, пъргава и средна по размер, тя е напълно подходяща за  средата на острова.  Млякото на корсиканското мляко е много богато на протеини и  се използва за производството на различни деликатесни сирена.

Корсиканската коза е млечно животно, което се характеризира със своята издръжливост, способността си да се приспособява към корсиканската среда и способността си да преодолява трудният терен. Нейната адаптация към значителните колебания в климата и способността му да разширява обхвата са основните ú предимства, тъй като животновъдството в Корсика е екстензивно и основно се основава на природни ресурси (ареал).

85% от ражданията се извършват през есента (края на октомври средата на ноември). Яретата, отгледани под майката, се продава на Коледа “Коледна коза”, традиционен и празничен продукт. 
90% от животновъдите са и преработватели и произвеждат няколко вида сирене по фермите.

Като част от действията на асоциацията на козевъдите е в процес на  реализация на проект  за колективно управление на породата.

Повече за Корсиканската коза може да научите тук:

Корсиканска овца

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук