За козето и овчето мляко. Какво правят другите

време за четене: 4 минути

В света, биологичното производство през последните години, набира рейтинг. У нас нещата са още на „кантар”. 
Ако не се направи кардинален анализ на това производство, така ще си я караме „до края на света” – протести, споразумения, министри, сън и пак отначало.
Затова пък германските овцевъди и козевъди имат обстоен анализ за производството и биологичното такова.

Запознайте се с този материали.

Производство на овче и козе мляко в Германия.
Федералната програма за биологично земеделие и други форми на устойчиво земеделие, чрез няколко института е направила три годишно проучване на биологичното и конвенционално производство на мляко от козите и овцете. Също така е направено проучване работата на мандрите, производството на млечни продукти и търговията с такива. За първи път е проучен целият пазар, включително всички основни участници във веригата на производството.
В изследването са включени данни от всички овцеферми и козеферми, в които се отглеждат повече от 15 животни. В 274 стопанства се отглеждат около 35 000 млечни кози и в 87 стопанства около 8 500 млечни овце. Други десет ферми отглеждат животни от двата вида. Регионално, повечето ферми са концентрирани в Южна Германия, където също има повечето мандри и мини мандри за преработка на овче и козе мляко по фермите.
Повечето козевъдни стопанства се намират в Бавария, следвани от Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия. Бавария също се нарежда на първо място по брой млечни кози, докато в Саксония и Тюрингия се отглеждат стада с по голям брой животни от средното. Средният размер на стадата е 124 овце, но с голяма разлика между малките и големите. Долна Саксония е регионален фокус на млекопроизводството, следвана от Бавария и Баден-Вюртемберг. За цялата страна, средният брой отглеждани кози в стадо е 90. Както при млечните кози, Бавария е водеща по отношение на общия брой млечни овце, но почти на равнището на Баден-Вюртемберг.

Органично производство
Фермите за овце и кози са много разнородна индустрия, варираща от ферми с малки стопанства и директен маркетинг до големи доставчици. От мотивацията за устойчива работа, повечето от изследваните компании работят биологично в двата сектора: 65% от фермите за млечни кози и 67% от млечните ферми са сертифицирани биологично. “Пропорционално, това е повече, отколкото във всеки друг селскостопански сектор”. Повечето земеделски производители на биологични продукти от двата вида животни са свързани с асоциация за биологично земеделие.
Ключова констатация на проучването е общия обем на производството в двата сектора. Според цифрите, годишно е произведено и преработено около 24 000 т козе мляко. / малко по малко от това което ние преработваме годишно от овцете, козите и биволите/ повече от половината от които са от биологични ферми. Около две трети от полученото мляко се доставя на мандрите, а останалата трета се обработва във фермите на сирене. За овче мляко, обемът на производство е 675 т конвенционално мляко и 1450 т. мляко от биологично качество. От него 75% остава в бизнеса на производителите, като суровинна база за производство на собствени специалитети на фермата.

Собствено производство на козе мляко, производство на специалитети и директен маркетинг – отдавна е характерно за сектора на козето мляко. В същото време текат и структурни промени. Само във ферми с по-малко от 100 животни, преобладава производството на продукти във фермата. По големите производители предават млякото си на мандри, а други се обединяват в кооператив и те си преработват млякото.
Ситуацията е различна при овчето мляко, където преработката и маркетингът остават до голяма степен в ръцете на земеделския производител. Само около 10% от всички производители на овче мляко продават млякото си на преработвателно предприятие. Дори сред фермите с повече от 200 животни доставчиците са малцинство.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук