Животното влиза в кланица – как става

време за прочит: 2,5 минути

Правилата  наложени от Регламентите, Законите, Наредбите други нормативни документи  за предвижването на животните не са случайни. С тях се цели да не се разпространяват болести из страната и Европа.
Второто е, да се осигурят хуманни условия за предвижване на животните.
Третото е да се води строга отчетност за всяко животно, и най-важното да се проследи пътя от фермата до рафта /на суровината и хранителния продукт/.

Излизането и влизането на животно в животновъден обект, не е лесна работа. Кое е по-трудно от двете, могат да кажат фермерите, но и в двата случая, винаги има доста напрежение, нерви и загубено много ценно време за тях.
По какви причини излизат и влизат животните във фермата.
За да се случи това, лицето трябва да има регистриран животновъден обект. Преди няколко години, на едно от изложенията по животновъдство в Сливен, се проведе томбола, като голямата награда беше едно тримесечно теле – женско с баща, известният по онова време бик Меренит. Късметлията бе  млад мъж от Старозагорско. Човека мераклия, половин час стоя и милва телето. След това почерпи приятелите по една бира и дойде разочарованието. Оказа се, че той няма животновъден обект и не може да си прибере телето.

При какви случаи животното може да напусне ЖО.
Това е, когато животното отива в кланица.
Когато се продава за разплод.
Когато се коли за нуждите на фермерското семейство и накрая при смърт.
Може и при кражба или отвличане от диви животни.

Ако някой си мисли, че излизането от фермата днешният ден е проста работа, просто се лъже. То си е направо героизъм.

Какво трябва да направи фермерът, ако трябва да изпрати едно угоено теле на кланица.
Първото нещо е, да се напише на хартиен носител заявление до практикуващият ветеринарен лекар, че теле или телета с номера, еди кои си, ще бъдат изпратени на кланица. Следва посещение на практикуващия лекар във фермата, да  прегледа телето и да даде заключение, че то е здраво. След това, докторът трябва да провери  по ветеринарната система, дали всички животни са ваксинирани за дерматит, син език и другите ваксинации или мероприятия, които са задължителни.

Тук може да се сблъскаме с първото разочарование.
Старите животни може да са ваксинирани /за дерматита/, но ако има някое теле, навършило повече от три месеца и не е ваксинирано, то трябва да се ваксинира и изпращането на угоеното телето до кланица се отлага за 28 дни. Тук обаче фермера трябва да извади голям късмет, доктора да има ваксина и петдесет животни за ваксинации в района. В нашия случай обаче, всичко е наред – има ваксинации. Практикуващият лекар известява със заявление областния Епизотиолог  и директора на областната дирекция на БАБХ на областта, в която се намира кланицата, че предстой транспортиране на животно до кланица. Ако животното се насочи към кланица в областта, в която е фермата, се изпраща заявление до директора на областната дирекция към БАБХ. Следва проверка на документите от двамата служители, съответно заверка  и така мечтания документ идва – в него се дава разрешение за предвижване на животното, маршрута до кланицата и номера на транспортното средство, което трябва да е лицензирано.
След всичко това, практикуващият доктор издава пътен лист за предвижване на животното.
Той обаче трябва да отиде до фермата, когато пристигне колата, да присъства при товаренето на животното и съответно постави пломбата на клетката, в която ще е поставено телето или вратата на камиона. Преди това докторът трябва да следи телето да се качи само в колата, да няма проблеми с движението или други външни наранявания. След това, камионът тръгва към кланицата по живо по здраво. Последната операция – след издаването на пътния лист обаче, трябва да стане в рамките на 24 часа.

Определено, тази система, която осигурява предвижването на животните, е много бавна, неефективна по отношение бизнеса на фермерите. Ние говорим на фермерите, как да спестяват по няколко стотинки при някои операции и изведнъж, поради забавяне предвижването на животните, те могат да загубят много пари. Каква мъка е за фермера, когато фермата му е на 40 и повече километра от ветеринарната лечебница, и официалния офис  също да е примерно на 50 км, но в обратната посока. Има такива случаи.

 Нещо като изводи:

  • Фермери, задължително, Закона го изисква, всичко, което трябва да правите по маркирането, записването и изписването на животните в системата на БАБХ, трябва да представите на хартиен носител на вашия ветеринарен лекар или на официалния лекар ако нямате практикуващ лекар в района. При спор, това е официалния документ.
  • Проверявайте редовно, кога трябва да се реваксинират животните ви при задължителните ваксинации. Ако нямате ваксинация, няма излизане от ЖО. Ваксинирайте също телетата, против дерматита веднага след навършването на три месеца.
  • Знайте, че всичко изброено по горе се плаща – преглед, пътен лист, пломба. Разбира се, от фермера.
  • Проверете в офисите на ДФЗ, какви документи ще трябва да представите при доказване обвързаната подкрепа при следния случаи: продавате животните на изкупвач на животни, пускате фактура на купувача и съответно, той си ги плаща. Животните тръгват към кланицата с пътен лист от вашия ЖО. В кланицата обаче името на фермера вече не съществува. Съгласно изискванията трябва да се докаже, че животните са заклани и съответно да имате документ на ваше име. Документът обаче се издава на изкупвача. И съответно не може да си изпълните  ангажимента за обвързаната подкрепа и ще бъде лишен от субсидия.
    Имаше такива случаи миналата година. Проверете.

В написването на този материал, много ни помогна  д-р Трайко Алчев. Ветеринарен доктор, който от 1998 г работи като практикуващ лекар в района на Казанлък и фермерите казват за него – “доктор мечта”. По всяко време е на терена, по фермите и им е пръв помощник. Същият е член на УС на БВС и председател на Областния  съвет на практикуващите ветеринарни лекари от Старозагорска област.

Михаил Михайлов
Тоня Мишева

1 КОМЕНТАР

  1. Ние фермерите знаем всички безумия и затруднения породени от законите. Пишете на тези, от които те зависят

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук