Как се получават средства при смърт на животни

време за прочит:
за съвестните
поне – 30 минути

Една Наредба за която се сещаме, когато ни умрат животните. Тогава виждаме някои от недостатъците и се сблъскваме с безмилостните членове и точки. При обсъждането на проекта за промени в Наредбата, активността не беше кой знае каква и дано законотворците този път да са си свършили добре работата, за да има по малко проблеми за фермери и администрация.  

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, СВЪРЗАНИ С ЕПИЗООТИЧНИТЕ РИСКОВЕ ОТ 2006 Г. НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, СВЪРЗАНИ С ЕПИЗООТИЧНИТЕ РИСКОВЕ ОТ 2006 Г.

В сила от 01.08.2006 г.

Приета с ПМС № 181 от 21.07.2006 г.

Обн. ДВ. бр.62 от 1 Август 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 12 Октомври 2007г., изм. ДВ. бр.55 от 7 Юли 2017г., отм. ДВ. бр.40 от 5 Май 2020г.

Кои са по интересните моменти от Наредбата :

С наредба се определят условията и редът за разходване на средствата, предвидени целево от републиканския бюджет за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове. За фермерите е обезщетяването им за  принудително убити животни или умрели от болести, унищожен инвентар, фуражи, биологични продукти.

При какви случаи се обезщетяват фермерите ще прочетете в Наредбата, но тук важното за фермерите е,че може да им се платят животни третирани с имунологични ветеринарномедицински препарати срещу болестите – при ваксиниране.

Интересен е чл.3 относно при какви случаи не се изплаща обезщетение на фермерите..:

– не са регистрирали животновъдния си обект;
-не са предоставили животните си за идентификация;
– не са предоставили животните си за изпълнение на задължителните мерки съгласно   държавната профилактична програма;
-не са изпълнили предписания, наложени от ветеринарномедицинските органи;

И са нарушили мерките за биобезопасност на животновъдните си обекти при отглеждането им.

Разбира се,че за всички тези нарушения има глоба, която започва от 100 лева нагоре.

Процедурата при определяне обезщетяването на чистопородните разплодни животни е по утежнена в сравнение с другите животни, изразяващо се в по голяма комисия и съответно повече доклади и справки.

Чл.7 също е интересен – инвентар под 500 лева се оценя на пазарната му стойност, а при цена над 500 лева задължително се вика оценител.

Интересно звучи чл.9, които дава само три дни след смъртта на животното фермера да подаде един набор от документи. Предполагаме,че това е направено за по бързото получаване на на обезщетението, но в крайна сметка фермера трябва спокойно да подготви исканите документи. Човека вероятно е в шок,че му измират животните, би трябвало да има повече време за това.

И накрая, в допълнителен отдел се дефинира какво е разплодно животно- записано в родословната книга на РА. Има обаче допълнителен раздел към тази книга, с които раздел много често се прави гимнастика.

Накрая прилагаме Наредбата и напомняме, че тя е вече в сила.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук