Унгарското овцевъдство

0

време за прочит: 2 минути

Преди години ние се смятахме за учители на унгарските овцевъди. Имахме десетина милиона овце и дори изнасяхме кочове от Тракийската тънкорунна порода. Въобще смятахме ги за овчари от втора ръка. Днес обаче нещата стоят по съвсем друг начин. Унгарците отглеждат вече 1.1 млн овце, които се отглеждат в 8100 стопанства и произвеждат над 650 000 бр агнета годишно. Забележете, повече от 80% от тях достигат до експортните пазари. Ние официално вкарахме 80 000 агнета в кланиците за Великден и от овцевъдните организации заявиха, че агнетата свършили. В същото време пък непрекъснато чуваме нереалистичните искания на овцевъдите за чужди пазари и  експорт.

Консумацията на овче месо през последните години е на изключително ниско ниво- само 0,35 – 0,38 кг годишно, докато за ЕС е 1.9 кг.

В тази връзка на 7-8 август  се проведоха „Дните на агнетата”, за да се популяризира агнешкото месо.

Това е част от кампанията за насърчаване консумация на агнешко и козе месо, заедно с испанския партньор INTEROVIC, който стартира през 2018 г. и ще приключи в края на 2020 г. С помощта на политиката за подпомагане земеделското производство, правителството иска да увеличи стимула за отглеждане на овце и кози и да използва площи, които са по-малко подходящи за други селскостопански дейности, за да отглеждат кози.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук