Киселото мляко – без което не можем

Време за прочитане: 2 минути

Обикновено пишем за суровото мляко, след това за млякото тъй нареченото у нас – прясно мляко и забравяме сякаш за киселото мляко.
Какви са ползите от него, с какви витамини и минерали снабдява нашия организъм. Разбира се, че става дума за истинско кисело мляко приготвено от сурово краве или овче мляко.

Независимо дали сте избрали опаковка с ниски мазнини, киселото мляко е богато на хранителни вещества, и като закуска или десерт, ще ви даде щедро количество калций и протеини, заедно с витамини и минерали, включително калий, фосфор и магнезий.
Всъщност една чаша обикновено кисело мляко с ниско съдържание на мазнини предлага над 400 mg калций – около половината от дневната ви нужда.

По-специално киселото мляко допринася за следното:

Предотвратява остеопорозата
Високото съдържание на калций, магнезий и витамин D3 в киселото мляко увеличава костната маса и подобрява здравето на скелета.

Допринася за чревното здраве
Съдържа живи микроорганизми (получени от ферментирало мляко), които регулират баланса на чревната флора, което е важно за правилното функциониране на червата и за предотвратяване на стомашно-чревни проблеми. Освен това е доказано, че една от бактериите в киселото мляко, лактобацилите, потиска производството на ензими, които насърчават растежа на злокачествени тумори в дебелото черво.

Помага при отслабване
Когато приемът на калций от храните е голям, той повишава концентрацията му в кръвта, като по този начин намалява секрецията на хормона калцитонин, чиято биологична роля е да намали липолизата и да увеличи съхранението на мазнини (триглицериди) в мастната тъкан. Това води до инхибиране на съхранението на мазнини (триглицериди) в мастната тъкан и ускоряване на процеса на липолиза.

Укрепва имунната система
Витамин D3 и Калций, които се осигуряват от киселото мляко, в допълнение към техния важен принос за здравето на костите и правилното функциониране на щитовидната жлеза, също участват в укрепването на защитните сили на организма. Те са основни компоненти за всички имунни клетки и особено за фагоцитите, които блокират и неутрализират всички патогени. В допълнение, високото съдържание в млечните продукти на витамини А и В (В1, В2 и В12) води до допълнителна защита на здравето и на вашата имунна система.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук