Конкуренция между мандрите – високи цени на млякото

0

време за прочит: 3,5 минути

Ovce & Kozi.com: Гръцките медии съобщават, че овцевъдите ще получат по четири евро на овца и то при положение, че са предали определено количество мляко.
Всичко друго написано е за бизнеса овце. Как могат да  получават повече продукция, как тази продукция да се продаде на по-висока цена. Първите кооперации вече работят, колкото и да ни е чудно. Постигат отлични резултати, изразяващи се във високи цени на млякото и сиренето и ниска себестойност. Цена от 1.15 евро / кг овчето мляко към днешния ден си е цена нали. За да се стигне до това   гърците водиха „битки”  години наред. Изкарваха тракторите, запушваха границите. В повечето случаи исканията им бяха не за пари, а за нови правила в сектора. Започна се от Гръцкото знаме на етикетите, мина се през млякото севън дей (7 дни), стигна се до името “фета”, което може да носи сирене произведено от гръцко мляко, получено от гръцки овце и приготвено в Гърция.
Всичко това допринесе за многото продажби на млечни продукти произведени в Гърция. Например по време на пандемията, само Гърция е на плюс по продажбата на млечни продукти. Хоризонта за следващата година се очертава още по ясен.
Нашите съседи, гърците, по-спокойно ще играят сиртаки.

Положителният климат при производството на овче мляко  е консолидиран. Информацията е, че поради голямата конкуренция между местните мандри, търсенето на овче мляко е голямо. Много мандри влизат в райони, обслужвани досега от техни колеги и дават по-високи цени от досегашните.. Въпреки това, в райони в Северна Гърция, където не е развита конкуренция, климатът е различен, така че животновъдите и техните кооперации са само умерено оптимистични.

Последната информация от Тесалия гласи, че кооперацията за овце и кози Elassona е в преговори с мандрите за новия сезон по отношение на козето и овчето мляко. Ръководството е убедено, че тази година ще има споразумение за 2021 г усвояване на овче мляко, на цена над 1 евро. Тази година Galas Elas, който преработва 9 000 тона козе и овче мляко, имаше сделка за овцете с цена от 90 цента, като миналата година тази цена беше едва 82 цента.

Според информация от големите мандри, овчето мляко в Етолоакарнания ще стигне до 91 цента, защото произвежданите 1000 т мляко от кооперацията, представляват голям интерес за мандрите. Разбира се, че ще има разлика в цената в зависимост от протеина, мастните вещества и др. показатели. Ако някои от нашите фермери ще получи такава цена без окачествяване на млякото, просто се лъже.

Средна производствена цена е от 1,069 евро за овче мляко и 0,645 евро за козе мляко. За членовете на Кооперацията цената е по висока – съответно 1,15 евро и 0,70 евро, съобщиха от земеделската млечна кооперация на Калаврита.

Ситуацията, преобладаваща в префектурата Еврос, е различна от останалата част на Гърция. Земеделските производители и техните организации се надяват на стимулиране на търсенето с навлизането на други купувачи, така че цените да се повишат, което миналата година беше средно само 81 цента на килограм

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук