За ролята на въздуха в производството на млечни продукти

време за четене: 3,5 минути

Много пъти се чудим, как преработвателите в някои страни правят отличен продукт /не, че и ние нямаме добри такива/. Оказва се, че след като те са си осигурили качествена и в достатъчно количество суровина, осигурили отлични условия за преработката, продължават сами да повишават изискванията към самите себе си. От известно време се работи и за качеството на въздуха, при които се преработва суровината. Мениджъра за бизнес развитие в “Поток Интер” разказва ролята, която въздухът играе в млекопроизводството и предизвикателствата, пред които е изправена системата за контрол днес.

„През последните години в млечната промишленост се наблюдава повишено внимание към биобезопасността, защото потребителят иска да получи полезен и безопасен продукт. Рафинериите също започват да обръщат все повече внимание на тези фактори и ние им показваме каква роля може да играе въздухът в производството. За мнозина става откритие, че тои влияе на процеса по същия начин като всички други компоненти, било то опаковки или персонал. През последните 2-3 години преработвателите започнаха да търсят все повече инструменти, с които да влияят върху крайния продукт, а въпросът е не само в подобряването на основните технологии, но и в спомагателните.

Понякога въздухът може да развали до 25% от продуктите, които фирмата произвежда. Той вече е важен фактор при производството на сирена и то т.н бутикови или занаятчийски. Такива цехове или мини мандри могат да използват висококачествено мляко и скъпи европейски ферменти, но се сблъскват с проблеми с качеството на продукта, когато се окаже, че нямат чист въздух. Голямото производство от това също губи, но поради по-строгите изисквания делът на загубите е по-нисък, средно 1% -2%. Такива загуби обаче могат да изиграят значителна роля и да повлияят на печалбите. Като цяло, малкият бизнес се движи по-бавно към разбирането за въздуха в предприятието, докато големите, притежаващи лаборатория и квалифициран персонал реагират по бързо при неблагоприятни условия..

Напоследък, широкомащабното производство все повече започва да контролира своите продукти по-стриктно, отколкото е записано в регулаторната рамка. Първо, изискванията за въздуха, както и за целия сегмент на микроконтрол, вече са остарели. Има нови изисквания в техническите регламенти, но те се отнасят до готовите продукти, а изискванията за технология и производство не отговарят на реалностите – те са остарели. Освен това, ако днес следваме предписаните стандарти за въздуха, тогава няма да бъде възможно да се произведе висококачествен продукт. В някои европейски страни гледат по-задълбочено на проблемите на микробиологията и как това се отразява на продукта, затова те са много по-напред от качеството на производството на храни. Например, в преработката на месо в някои страни има стандарти само за наличието на плесенни гъби, а в други, вече определят съдържанието на микотоксини.

За потребителя най-простият идентификатор е датата за срока на годност, независимо дали е издута торбата на рафта или кофичката с кисело мляко. В нашата практика и в резултат на нашите проекти, в категорията млечни продукти е възможно да се увеличи срока на годност до 25%, при преработката на птици – до 80%, при преработката на месо – с 40% -60%. Постигането на максимални стойности е възможно, ако процесорът е отговорен за предприемане на санитарни мерки в своето производство . “

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук