Гостува ни Говедовъд: От какво зависи доброто мляко

време за четене: 4,5 минути

Изискванията за производството на качествено мляко, ще се увеличават все повече. Всички  знаем, че болшинството ферми, поради куп причини още изостават от изискванията, което може да им изиграе лоша шега. Ето защо трябва да се работи за това и да бъдем готови, когато вече няма да има компромиси по отношение на качеството на млякото.
Какво учат полските експерти фермерите си.

Производството на висококачествено мляко в големи количества, без прекомерно експлоатация на кравите, не е лесна задача.

От какво зависи доброто мляко

Има много фактори, които определят дали млякото ще достигне до рафтовете на магазините, изисквания които определят неговото количество, качество и хигиена. За да се получи добро мляко, зависи от  генетични фактори и такива независими от генетиката.

Продължителната селекционна работа води до развитието на разлики между породите, включително и на производителността. Месните породи се характеризират с по-голяма  мускулатура и по-малък добив на мляко. За разлика от тях млечните говеда, имат среден добив от над 7000 кг  мляко .

Генетиката също определя съдържанието на хранителни вещества в млякото. Коефициентът на приемственост за протеини и мазнини е 0,7, докато за нивото на ефективност е 0,3. Използването на генетичен потенциал обаче зависи от много външни фактори. Най-важни са изискванията  свързани с храненето, здравето и репродукцията, както и възрастта на кравите, телесното тегло, системата за поддържане, зоохигиенните  условия.

Осигуряването на оптимално хранене за животните е основата на животновъдството.  Осигуряването на добро ниво на хранителни вещества влияе неблагоприятно на синтеза на млякото и на неговия химичен състав. Производството на мляко е силно зависимо от дажбата на кравата. Лошо балансираната дажба, която не е адаптирана към текущото физиологично състояние, както и сезона на годината, може да повлияе значително на производството на мляко.

Съотношението на концентриран фураж към груб фураж определя посоката на ферментация в търбуха и  производството на летливи мастни киселини, т.е. оцетна киселина, пропионова киселина, маслена киселина и изокиселини. Глюкозата е източник на енергия за млечната жлеза и е необходима за образуването на лактоза.

Разпределението на грубите фуражи, които са източник на структурни въглехидрати, е отговорно за производството на по-големи количества оцетна киселина, която е предшественик на млечната мазнина.  От своя страна концентрираният фураж съдържа по-високо ниво на неструктурирани въглехидрати. Резултатът от разграждането на нишестето е пропионова ферментация. Тази късоверижна мастна киселина участва в глюконеогенезата. Глюкозата е източник на енергия за млечната жлеза и е необходима за образуването на лактоза. Пропионовата киселина е свързана и с ефекта върху количеството на лактацията. Чрез увеличаване на дела на грубата храна в дажбата може да се получи мляко с по-висока концентрация на мазнини. За разлика от това нивото на протеин в млякото зависи от енергията в дажбата. Увеличаването на нивото на концентрирани фуражи в хранителната дажба допринася за по-добро използване на енергия. Качеството и видът на храната също могат да повлияят на органолептичните характеристики на млякото.

Ключовият фактор, определящ стойността на млечната суровина, е здравословното състояние на кравите. Метаболитните заболявания, болестите на копита, мастит са чести дисфункции на високопродуктивните крави.Те значително намаляват производството на мляко. Едно такова заболяване е маститът. Независимо дали е субклиничен или остър, маститът причинява влошаване на органолептичните характеристики на млякото и по този начин полезността на млякото като суровина при преработката. Млякото, което не отговаря на основните стандарти, не е подходящо за по-нататъшно пускане на пазара. Болестта на копита също е често срещано състояние, засягащо размера на лактацията. Съобщава се, че в резултат на оплаквания за крайници, производството на мляко се намалява  до 20%, а при остри състояния лактацията дори спира.

По време на еструса високопродуктивните  крави намалят до 5% произвежданото до момента мляко. През 4-ия и 5-ия месец на бременността, поради повишаването на нивата на прогестерон, синтезът на мляко също намалява. Що се отнася до влиянието на бременността върху химичния състав на млякото, през втората половина на бременността нивата на лактозата намаляват. За разлика от тях нивата на протеини и мазнини са склонни да се увеличават.

Невъзможно е да не се спомене значението на сухостойния  период, който е необходим етап за регенерация на млечната жлеза. Продължава 6-8 седмици. Съкращаването на този важен период има отрицателен ефект и намалява последващата лактация.

Условия в обора и производство на мляко

Системата за отглеждане е важна за” работата” на кравите. При свободното отглеждане се  насърчава по-добрия прием на храна, като по този начин се използват съставки, необходими за синтеза на мляко .

Хигиенното състояние на околната среда на животното е пряко и косвено свързано с количеството на лактацията и млечния състав. Средата, в която се намират кравите, оказва влияние върху здравето им , например състоянието на копитата и вимето.

Чистите и удобни легла позволяват на животните да си почиват свободно и това работи за продължителността на преживяне. Осигуряването на оптимално благополучие, включително намаляване на стреса, е също толкова важно за използване на потенциала на стадото, както и ролята на добре балансирана дажба.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук