Етикети на хранителните продукти

Бележки на Ovce & Kozi.com: Много държави на етикетите на стоките пишат страната производител, качеството на продукта и още куп неща за да се накара потребителя да купува. В страните където национализмът, в хубавия смисъл на думата,  е голям, например Гърция, трудно ще накарате някои от купувачите да си купи сирене или мляко произведено в друга държава. Борба за продаване повече на родното производство се води в много държави. Нашите фермери също спечелиха една битка, макар и временна  за повече родни стоки на щандовете. Също така, клиентът е на пиедестала и той трябва да знае всичко за предлагания му продукт. И то не със ситни букви или стенографски такива.
Така че не подценявайте етикетите. Какво ще се случи с тях, ще разберете в следващия материал.

По време на германското председателство на Съвета на ЕС ще се засилят дискусиите относно приемането на хармонизирана схема на ниво ЕС относно етикетирането на хранителните стоки в основното зрително поле на опаковките на храните. В този контекст Италия се свърза с държавите-членки, които все още не са взели решение по схемата, която ще подкрепят, за да се установи общата визия при избора на критериите, които да бъдат приети.

Според Италия хранителното описание на продуктите върху етикетите трябва да бъде информативно, основано на научни доказателства и да спазва традиционните храни, кулинарната култура и местните хранителни навици.

Едно от предвидените действия е приемането на хармонизирана система за етикетиране на хранителните стойности. Някои държави-членки подкрепят модел, наречен Nutriscore, основан на цветен код. Италия предлага друга схема, наречена Nutrinform battery, която предоставя на потребителите информация за нивото на енергия, осигурено от консумацията на продукта, подобно на енергийна батерия. Процентът енергия за всеки от компонентите, но също така и за 100 g храна, без да се използват цветни кодове, може да бъде критерий за обективно етикетиране, което не влияе на възприемането на потребителите от традиционните продукти като PGI, TSG, PDO.

Много от експертите казват, че етикетът на Nutrinform battery би бил по-подходящ за използване, с оглед на факта, че той не е в неизгодно положение от някои естествени храни.

Към тази форма се счита за полезно да се приложи символ, чрез който храните, получени от естествени суровини, да бъдат маркирани, или да има графична презентация, използваща цветен код, който е от полза за естествените продукти.

Също така, всеки модел на етикета за хранителни стоки не трябва да влияе отрицателно на възприятията на потребителите на храни, произведени от естествени съставки, като например тези със защитено наименование за произход, традиционните специалитети и тези със защитено географско указание.

източник: ЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук