Хисарска овца / Гисарска овца

време за прочит: 2 минути

Засега  най-голямата порода овце, която някога е била отглеждана, е Хисар.  Някои представители могат да наддават на тегло около 190 кг, около една трета от които е тлъстата опашка. Животните имат отлична имунна система, добра адаптация към високопланински пасища, овцете са в състояние да изминат дълги разстояния от няколко стотин километра при смяна на пасищата.

Хисарската порода дължи своя произход на народната селекция: обитателите на планинско-степните райони на Централна Азия кръстосват местни породи овце, като избират кочове с най-добри характеристики. Така се появиха тези животни, притежаващи уникална издръжливост, непретенциозност в храната и своеобразен вид. Каракулските овце се считат за най-близките им роднини, въпреки, че се различават по различни признаци.

Представителите на Хисар трудно могат да се нарекат красиви. Те имат непропорционално тяло, много малка глава, тънки крака и в същото време груба козина вълна.  Тя може да бъде черна или бяла, има кафяви овце, червени с различни нюанси. Интересното е, че цветът на костюма зависи от местообитанието на стадото. Вълната няма никаква стойност, дори пречат на овцете и събират паразити и затова овцете се стрижат на шест месеца.

Хисарските овце имат широки кости, тялото е добре развито, с мощен гръден кош. Овцете растат до 85 см при холката, женските са с 5 см по-ниски. Всички животни са без рога, в някои случаи се раждат с много малки такива. Ушите са дълги и тази черта се наследява от потомството. Овцете са с ниска плодовитост, но в същото време имат добро производство на мляко. В случаите на прехвърляне на агнетата на изкуствено хранене, за 60 дни една овца може да даде около 120 литра мляко. Средният добив на мляко на ден е 2,5 литра.

Агнетата  се различават по темповете си на растеж, особено ако са на пасище. Когато се създадат подходящи условия, агнетата  може да наддава на тегло над 500 г дневно. За предпочитане е да се колят  животни на 3-4 месеца или дори по-рано. По това време най-висококачествените месни продукти се получават от агнета, които се оценяват по своята хранителна стойност.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук