Овчата вълна за проектът на “зелените къщи”

време за прочит: 1,5 минута

Не само у нас овцевъдите имат проблеми с вълната. Скоро писахме за испанските овцевъди, които разчитаха на латиноамериканци да им острижат овцете. Сега  разбираме, че  и гордите англичани  са превили глава и хвърлят вълната в нивите.
Това е да си овцевъд в днешно време. Е има и оптимистични дни около Великден, Първи май и Гергьовден. Но това са все пак само три дни. Изключително малко, за да се изколят всички агнета на страната.

Във Великобритания, освен за използване на тор, в момента се търси начин, за използването на  овчата  вълна за изолиране на така наречените зелени къщи..

Развъждащите  на овце фермери призовават правителството да включи вълната в схемите за изолация на оранжерии, които пестят енергия, чрез по-добрата изолация. Две трети от разходите за подобряване на такава площи се плащат от държавния бюджет. Проектът на “зелените къщи” започва в Англия през септември.

Правителствените покупки на вълна биха помогнали на овцефермите, засегнати от ниските цени в резултат на пандемията Covid-19.

„Овцевъдите получават по-малко за вълната си, отколкото разходите за стригане на овце. Тази година цената на овчата вълна е спаднала поне наполовина и в резултат на това много земеделски производители от цялата страна са решили да изпратят ценния материал на нивите като тор. Междувременно овча вълна е устойчива, пожароустойчива, биоразградима и най-ефективната форма на изолация “, се казва в петицията.

Земеделските производители също изразиха загриженост, че след прехода към Brexit производителите могат да бъдат засегнати от евентуални нови мита върху овче месо, поне 40%. Понастоящем повече от половината износ на овче месо отива в ЕС.

„Доходите на овцевъдите намаляват на всяка стъпка“, казват фермерите..

DW

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук