Големите в настъпление

1
време за прочит: 1,5 минута
Ovce & Kozi.com: За да се развива животновъдството трябва да има инвестиции. Малките ферми трудно могат да си позволят това. Причини колкото искаш. Да си фермер в днешно време и имаш малка или средна ферма, трябва много работа и здрави задни части. Там си почти сам срещу вятъра. Работиш като „вол” и чакаш СМС за субсидията. В най-добрия случай ще останат пари за една сносна кола, жилище и евентуално почивка на нашето черноморие тази година. Инвестициите могат да влязат от чужд инвеститор, големи наши организации или големи фермери, както казваме у нас.
В този материал не правим анализ на малки и големи, просто искаме да ви запознаем с един мегапроект, който ще се реализира в гр. Тюмен – Русия. За това научаваме от Отдел “Връзки с обществеността и маркетингови комуникации” на “Роселхозбанк”

Предвижда се реализиране на уникален селекционен и генетичен проект за овцевъдство в региона на Тюмен, който няма аналози в света. Овцефермата ще разполага с халета за 10,8 хиляди места за овце, в т.ч над 4000 бр майки, лаборатория за ИО и съхранение на сперма с капацитет над 200 хиляди дози и 2 хиляди ембриони годишно, собствено летно  пасище и площи за производство на фураж. Стопанството ще произвежда и продава разплоден материал. Благодарение на това в Русия ще се появи първата референтна база за дребните преживни животни. Проектът ще увеличи ефекта на развъждане и ще подобри генофонда на домашните овце, използвайки съвременни технологии за развъждане и генетика.

 „Убеден съм, че зад инвестициите в генетика стой огромно бъдеще. Освен това, осигуряването на нашето земеделие със собствен генетичен материал е една от ключовите държавни задачи, поставени от президента на Русия Владимир Владимирович Путин. Rosselkhozbank вече е издала над 11 милиарда рубли на повече от 100 кредитополучатели, които се занимават с генетични проекти в селското стопанство. Ще продължим да инвестираме в наукоемки проекти “ – заяви Борис Листов, председател на Управителния съвет на Росселхозбанк АД.

1 КОМЕНТАР

  1. Не плашете младите фермери и кандидат фермери. Пишете и дайте материали за кооперирането на фермерите в Европа и Щатите. Едрите ферми и стопанства не са единствения начин за земеделско производство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук