Интелигентни кози

време за прочит: 1,5 минута

Вероятно не бихме си помислили, че една коза може да бъде най-добрият приятел на човека.  Учените обаче имат друго становище –  козите могат да се съревновават с кучетата в създаването на емоционална връзка със стопаните си. И това не е случайно.
Едни от първите опитомени животни са козите и това се е случило преди 10 000 години.

Скорошен експеримент, публикуван в академичното списание Biological Letters, показа, че козите се взират в собствениците си, докато се опитват да постигнат своето, което е нормалното поведение на кучета, но не и вълците, които никога не са се научили да живеят редом с хората.

Изследователският екип също докладва, че козите могат да измислят как да влязат в запечатана кутия, задача, която обикновено се използва за измерване на интелигентността на маймуните. Освен това, те могат да си спомнят как да го направят дори след четири години, без да бъдат насърчавани.

Нашите резултати предоставят убедителни доказателства, че макар да са опитомени главно за селскостопанско производство, козите  могат да общуват с хора и да имат прилика с животни, като кучета и коне, които се отглеждат, за да станат домашни любимци или работни животни .”

Във Великобритания има 100 000 кози и един милиард по света, но доскоро се смяташе, че те не са по-умни от овцете. В много страни, включително Италия и Германия, се използва обидната аналогия „да си глупав като коза“.

Алън МакЕлигот от катедрата по биологична и експериментална психология в университета „Кралица Мери“ казва, че подобен пример е несправедлив.
Хората смятат, че козите и овцете са едно и също, но в действителност те са доста различни. Всеки, който е работил и с двете, ще ви потвърди това. От предишните ни изследвания вече знаем, че козите са по-умни, отколкото смятаме. Настоящите резултати показват как те могат да общуват и да работят с човешките си учители, въпреки че не са били опитомени като домашни любимци или работни животни. Знаем, че по някакъв начин козите са толкова интелигентни, колкото кучетата, но са направени много повече изследвания върху поведението на кучетата, докато с козите все още не сме стигнали до сърцето на въпроса .”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук