Алпака – коя си ти

време за прочит: 2,5 минута

Сигурно сте срещали снимки на това странно, сладко и смешно животно и сте се чудили какво е то.

Това е алпа̀ка – чифтокопитно животно, което се отглежда във високите части на Андите на 3500–5000 м надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия.

Алпаката е с височина до 1 м, тежи около 70 кг и има меко и дълго руно. Доскоро алпаката  погрешно е отнасяна към род „Лами“, но през 2001 г. след ДНК изследвания, става ясно, че то произлиза от викуня, а не от гуанако, които са прародители на всички домашни лами.

Алпаката се цени и развъжда заради качествата на своята вълна, която е по-лека от овчата и съдържа 24 естествени оттенъка.
Има две вида алпака – едните са с пухкава козина като плюшени мечета, а другите – с дълга гъста козина. Един килограм вълна от Алпака се оценява от 4 до 290 лева. Освен това, нейната вълна топли три пъти повече от вълната на овцата. В България има сведение за отглеждане на отделни екземпляри в Бургаска и Ловешка област. Цената за един брой е около 20 000 лева за брой.

Това животно вече не е атракция в Русия. В околностите на Москва се отглеждат 60 екземпляра в девет стопанства. Като нови екзотични животни в района им са направени пълни тестове за различни заболявания. Ваксинирани са за някои болести и са под наблюдение на ветеринарите.

Според собствениците на Алпака в Московския район, те се хранят с трева, сено, листа и са в състояние да растат, консумирайки храна с по-ниско качество от другите преживни животни. Поддръжката им не изисква сложни системи за хранене или специални структури. Животните се открояват със своята любезност и лекота

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук